Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
portal 'Moja mirovina'

Sami izračunajte buduću mirovinu: Građanima omogućen anonimni mirovinski kalkulator

Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
04.03.2024.
u 12:14

Platforma omogućuje korisnicima da preuzmu tablični prikaz svih podataka na temelju kojih se izračunava projicirani iznos mirovine

Građani će sada na portalu Moja mirovina, koji je pokrenuo Središnji registar osiguranika (REGOS), moći imati pristup individualiziranim informacijama iz mirovinskog sustava te doznati projekciju iznosa buduće mirovine već od prvog ulaska na tržište rada. Portalu Moja mirovina može se pristupiti putem poveznice te sustava e-Građani.

Pristupom stranici, korisnicima se otvara anonimni mirovinski kalkulator putem kojeg se unosom traženih relevantnih podataka prikazuje izračun projiciranog iznosa mirovinskih primanja iz mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, a prijavom putem sustava e-Građani, uz unos propisanih vjerodajnica, pristupa se personaliziranom mirovinskom kalkulatoru.

"Personalizirani mirovinski kalkulator građanima prvi put omogućuje uvid u projekciju iznosa njihove mirovine temeljene na podacima koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja, kao i dodatne projekcije budućeg iznosa mirovine na temelju promjene parametara koji utječu na visinu mirovinskih primanja i to od prvog radnog odnosa. Osiguranicima je do sada bilo omogućeno doznati iznos svoje buduće mirovine najranije godinu dana prije odlaska u mirovinu, dok sada, putem portala Moja mirovina, tom podatku mogu pristupiti u svakom trenutku i od samog ulaska na tržište rada", pojašnjava REGOS.

Foto: Moja mirovina/Screenshot

Digitalna platforma implementirana je u sklopu projekta "MOJA MIROVINA – unapređenje usluga REGOS-a na tržištu rada“ ukupne vrijednosti 7,179.749,15 eura sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85% koji je REGOS proveo u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) te uz savjetodavnu potporu Svjetske banke u razvoju i izradi mirovinskog simulacijskog modela, kao i individualnog kalkulatora mirovina. Projekcije iznosa u sklopu mirovinskog simulacijskog modela temelje se na pretpostavkama budućih kretanja, kao i na zakonodavnom okviru kojim se uređuje mirovinsko osiguranje u Republici Hrvatskoj. U projekcije iznosa uključene su i najnovije porezne i mirovinske zakonske izmjene, naglašava REGOS. 

Putem sustava e-Građani, prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine. Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine predstavlja projekciju iznosa starosne mirovine na dan izračuna. Simulacija B prikazuje projekciju iznosa buduće mirovine u slučaju da će buduće plaće osiguranika do umirovljenja biti na razini sadašnje plaće. To je projekcija iznosa starosne mirovine koju će korisnik ostvariti ako će od tog trenutka do odlaska u mirovinu zadržati svoj isti sadašnji status u mirovinskom osiguranju. Simulacija C omogućava unos podataka prema slobodnom odabiru korisnika, a prikazuje očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljenja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka.

VEZANI ČLANCI:

Također, platforma omogućuje korisnicima da preuzmu tablični prikaz svih podataka na temelju kojih se izračunava projicirani iznos mirovine. Tako u svakom trenutku imaju uvid u podatke koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja te mogu uvidjeti i sve eventualne nedostatke u upisanim podacima.

"Portal Moja mirovina osigurava potpunu transparentnost i dostupnost informacija koje se za građane vode u sustavu mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj te omogućuje planiranje financijske budućnosti uvidom u projekcije iznosa mirovinskih primanja. Cilj razvoja ovog portala je razvoj financijske i mirovinske pismenosti građana te povećanje transparentnosti i jednostavnosti pristupa informacijama iz mirovinskog sustava", ustvrdio je REGOS.

GALERIJA Prosvjetari opet izašli na ulice: 'Borit ćemo se dok koeficijenti svih radnika u školama ne budu pravedni!'

Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu
1/47

Komentara 2

Avatar Hazl113
Hazl113
17:08 04.03.2024.

Kalkulator nema najbitniju stavku, a to je datum odlaska u mirovinu. Veliki propust za prijevremenu mirovinu.

RA
racman
15:11 04.03.2024.

Ne postoji formula po kojoj bi sami izračunali mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije