Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški sud

Nova i izmijenjena optužnica protiv odbjeglog Ratka Mladića

ratko mladić
Arhiva VL
13.05.2010.
u 14:08

Haaško tužiteljstvo ocjenjuje da je "njegovo uhićenje znatno zakasnilo", a glavni tužitelj Serge Brammertz pozvao je Srbiju i međunarodnu zajednicu da poduzmu sve potrebne mjere "u cilju osiguranja Mladićeva uhićenja".

Agencija Beta danas javlja da je Tužiteljstvo u Haagu podnijelo sucima prijedlog izmijenjene optužnice protiv bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u ratu u BiH.

Mladić je optužen još u srpnju 1995., ali do sada ga srbijanske vojne i civilne sigurnosne službe nisu uspjele locirati iako su došle do podataka da se prije 5-6 godina krio u vojnim objektima diljem Srbije pa i u Beogradu.

Stoga Tužiteljstvo ocjenjuje da je "njegovo uhićenje znatno zakasnilo", a glavni tužitelj Serge Brammertz koji je jučer i danas u Beogradu, pozvao Srbiju i međunarodnu zajednicu da poduzmu sve potrebne mjere "u cilju osiguranja Mladićeva uhićenja".

Izmijenjenom optužnicom, koju po pravilima Tribunala mora potvrditi sudac koji vodi postupak, Mladiću se na teret u 11 točaka stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata u sukobu u BiH 1992-95.

Kao i u slučaju tadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića, kojemu Tribunal već sudi, izmijenjena optužnica protiv Mladića usmjerena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH, kampanju terora artiljerijskim napadima na civile tijekom opsade Sarajeva u tim godinama i genocid u Srebrenici u srpnju 1995. i uzimanje međunarodnih talaca u svibnju iste godine.

Prema prijedlogu izmijenjene optužnice, Mladić i Karadžić bili su "na čelu udruženoga zločinačkog pothvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata s teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihovi". Navodi se nadalje da je "Ratko Mladić, radi postizanja tog cilja, djelovao u sprezi s drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama.

Kao najviši časnik VRS, Mladić je imao efektivni nadzor nad snagama koje su sudjelovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i zapovijedao zločine".

Komentara 59

OB
-obrisani-
15:28 13.05.2010.

Po Jacinom tumacenju zakona..: .Svi su nevini dok im se ne dokaze .. i ovaj ce da umre nevin pa mu Jaca moze otici i na sahranu...

OB
-obrisani-
16:03 13.05.2010.

eh da mi je da ga vidim,pa da ga prijavim,pa da dobijem milionce,al ga nema majke mu ga smrdljive,on kakv je majmun,umrece i kazace da mu sakriju les ,da nas srbe jebu ko sanske koze zbog njegovog cefa,onaj seselj bar ko covek otisao da jebata one budale po hagu i da stvara medjunarodno pravo kako valja i jos nam se skinuo sa grbace,a ovaj...hm

OB
-obrisani-
15:19 13.05.2010.

alo bramertz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije