Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEMPIRANA BOMBA

Nogometno igralište kopali na azbestu

09.05.2009.
u 19:18

Vranjičani sa zanimanjem prate završne radove na igralištu Nogometnog kluba Omladinac, koje sanira državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sve je već gotovo i pitanje je dana kada će se organizirati svečano otvaranje. Mještani, ekološki aktivisti, stanovnici Vranjica, iako se svi kunu da je otpad s azbestom na mjestu nogometnog igrališta saniran po svim pravilima struke, nisu previše oduševljeni.

– Ne može se ovako iskopati igralište u azbestu! Država je, odnosno ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić, propisala pravila igre. Na saniranom deponiju ne smije se ništa graditi – kaže Grgo Mandić, predsjednik Udruge oboljelih od azbestoze.

Nema oznaka
Također, tvrdi da je azbest trebalo premjestiti. Napominje da ni sanacija nije tekla kako treba, radilo se bagerom, oslobađale su se čestice koje su završile u atmosferi, a nisu napravljena službena mjerenja. Grgo Mandić poziva se, naime, na Naputak o postupanju s otpadom koji sadrži azbest, što ga je 25. srpnja 2008. godine potpisala resorna ministrica Marina Matulović-Dropulić.

Prema odredbama pravilnika koji je stupio na snagu prije nepunih godinu dana, “na odlagališnom polju s otpadom koji sadrži azbest ne smiju se izvoditi nikakve aktivnosti koje mogu uzrokovati oslobađanje azbestnih vlakana u okoliš”. Kada je riječ o nogometnom igralištu, vezano za ovu odredbu, problematična je sadnja, odnosno zamjena stare trave novom i svi ostali zemljani radovi, pa i postavljanje golova koji su fiksirani u zemlji.

Istim je pravilnikom propisano i da “nakon zatvaranja odlagališta s odlagališnim poljem s otpadom koji sadrži azbest, mora biti spriječena svaka daljnja upotreba površina odlagališta”.

Drugim riječima, objasnili su nam ekolozi, odlagalište azbesta mora se ograditi i jasno označiti da je riječ o saniranom odlagalištu opasnog otpada. Sve drugo, pa i nogometno igralište, u suprotnosti je sa Zakonom o otpadu na koji se naslanja sporni Naputak.

Brdo problema
Lovre Grgić, predsjednik udruge Barbarinac, također ističe kako sanacija nije rađena na pravi način. No, u Barbarincu upozoravaju kako je sad najveći problem okoliš, koji je još uvijek kontaminiran azbestom. Brdo azbestnih cijevi na nekoliko je desetaka metara od igrališta, u vranjičku cestu koja prolazi kroz mjesto ugrađen je azbest, krovovi su od azbesta.

Drugim riječima, desetak metara od sportskih terena na kojima će uskoro trenirati mladi sportaši nepropisno stoje azbestne cijevi koje prema vrijedećim zakonima nisu ništa drugo nego – opasni otpad. Kako tamo stoje godinama, pod utjecajem atmosferilija, “rascvale su se”, na njima su nastale male pukotine kroz koje igličaste azbestne čestice slobodno izlaze u atmosferu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije