Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽITELJSTVO SE ŽALILO NA PRESUDU

'Njihova su djela povećala broj ubojstva u Splitu. Povisite im kazne'

Ilustracija
Dubravka Petric/PIXSELL
06.09.2023.
u 09:22

Prema optužnici, USKOK je teretio Majstorovića i ostale da su se polovicom 2019. organizirali  kako bi isplanirali ubojstvo T. M. (35) zbog duga od 270.000 eura, nastalog u sporu zbog prodaje droge.

Kazne koje su optuženicima utvrđene za produljeno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom počinjene u sastavu zločinačkog udruženja, nisu primjerene ni prema statusu koji svaki od optuženika zauzima u zločinačkoj organizaciji. Osim toga, te kazne su preblago utvrđene jer su djela počinjena iz osvete, zastrašivanja, prijetnji zlom, pri čemu samo iz puke sreće nije došlo do veće štete i ugrožavanja života.... Kazne su preblage i kada se uzme u obzir da su ovakva djela u porastu na području nadležnosti Županijskog suda u Splitu, te da su  posljednjih mjeseci upravo počinjenja ovakvih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom u konačnici dovela do ubojstva jede osobe iz osvete, ranjavanja i ozljeđivanja više osoba, a sva ta djela su počinili pripadnici suprotstavljenih kriminalnih organizacija koji tako rješavaju svoje međusobne sukobe, pri čemu samo pukom srećom nije bilo  kolateralnih žrtva....

I stoga, kada prvostupanjski  sud kao otegotnu okolnost uzima rasprostranjenost kaznenih djela vezanih za drogu na području Županijskog suda u Splitu, tada ne bi trebao zanemariti kao otegotne okolnosti ni povećan broj ubojstava i općeopasnih radnji, posebno kada su vezani uz sukob i osvetu suprotstavljenih zločinačkih udruženja... Sve su to otegotne okolnosti koje svoj odjek trebaju naći u društvenoj osudi, kroz duže kazne zatvora – stoji među ostalim u žalbi tužiteljstva na nepravomoćnu presudu Deanu Majstoroviću Điđiju njegovoj kriminalnoj skupini.

VEZANI ČLANCI

Ta je ekipa u travnju, na ponovljenom suđenju, jer je prvu presudu u kolovozu 2022. ukinuo Visoki kazneni sud (VKS), na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđena na ukupno 39 godina zatvora. USKOK ih je teretio za udruživanje u zločinačku organizaciju koja se bavila  preprodajem droge,  pokušajima ubojstva, napadima na članove suprotstavljenih zločinačkih grupa.... Nepravomoćna presuda koja je izrečena u travnju gotovo je istovjetna onoj koju je ranije ukinuo VKS, no tužiteljstvo se sada žalilo na presudu, smatrajući da su izrečene kazne preniske. Majstorović, koji je označen kao šef zločinačke organizacije, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora. Što se tiče preostalih optuženika; Bosiljko Šarić Bosi osuđen je na pet godina zatvora, Luka Buzdovačić i Jerko Malvasija osuđeni su svaki na po šest godina zatvora, Dino Stojanović osuđen je na sedam godina zatvora, a Ivan Šunjić i Hrvoje Miljak svaki na po dvije godine zatvora.

Prema optužnici, USKOK je teretio Majstorovića i ostale da su se polovicom 2019. organizirali  kako bi isplanirali ubojstvo T. M. (35) zbog duga od 270.000 eura, nastalog u sporu zbog prodaje droge. Naizmjence su nadzirali stanove i kuće koje je T. M. koristio i pratili kretanje njegovih vozila, a potom je Šakić angažirao nepoznatu osobu pod nadimkom Killer za ubojstvo T. M., a trebao ga je i nakon ubojstva prevesti u BiH, tamo sakriti i prikriti tragove. Do ubojstva T. M. na kraju nije došlo jer je 6. studenoga 2019. netko pokušao ubiti Majstorovića, nakon čega se on sklonio u Njemačku, pa je obustavljen i plan likvidacije T. M. USKOK tvrdi i da su optuženici zastrašivali i rodbinu T. M.  jer su u njihove poslovne prostore ubacivali molotovljeve koktele.

VEZANI ČLANCI

Majstorović se tereti i da je naložio članovima  zločinačke organizacije da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroin i marihuanu radi daljnje preprodaje. Prva osuđujuća presuda je ukinuta, a drugo suđenje često se pretvaralo u pravi spektakl, pogotovo kada je na klupu za svjedoke na prijedlog USKOK-a sjeo Željko Melvan, koji je u trenutku svjedočenja služio kaznu od 19 godina zbog ubojstva. Na sud je doveden pod jakim mjerama osiguranja, na sebi  je imao pancirnu košulju, a svjedočio je kako ga je Majstorovićeva skupina angažirala da počini tri ubojstva. Tvrdio je da ni jedno od njih nije počinio.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije