Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajkovi diljem europe

Njemački strojovođe spremni ranije prekinuti štrajk: Žele kraće radno vrijeme, nastavljaju pregovore

Strike led by Germany's GDL train drivers' union, in Cologne
Foto: JANA RODENBUSCH/REUTERS
1/2
27.01.2024.
u 18:08

Sindikat je rekao da će sada štrajk u teretnom prijevozu biti zaustavljen u 18 sati u nedjelju, a u putničkom prijevozu u ponedjeljak u dva sata iza ponoći

Njemački sindikat strojovođa GDL će opozvati obustavu rada ranije nego što je bilo planirano dok se pregovori s državnom kompanijom Deutsche Bahn (DB) nastavljaju, rekle su obje strane u subotu. Četvrti i najduži štrajk u višemjesečnom sporu oko plaća i radnog vremena započeo je u dva sata iza ponoći u srijedu, a trebao je trajati do ponedjeljka navečer.

Međutim, sindikat je rekao da će sada štrajk u teretnom prijevozu biti zaustavljen u 18 sati u nedjelju, a u putničkom prijevozu u ponedjeljak u dva sata iza ponoći. Radnici u prometnom sektoru su diljem Europe organizirali štrajkove za više plaće kako bi se mogli nositi s posljedicama inflacije. "Pregovori se napokon nastavljaju", rekao je u priopćenju Martin Seiler, šef ljudskih potencijala Deutsche Bahna.

VEZANI ČLANCI:

Ministar prometa Volker Wissing je kazao da pozdravlja nastavak pregovora i ranije okončanje štrajka. Obje strane su pristale pregovarati tijekom narednih pet tjedana, a novih štrajkova neće biti barem do 3. ožujka. Pregovori su strogo povjerljivi, a strane neće javno objavljivati pojedinosti dok oni ne završe, dodali su. "O svim pitanjima se raspravljalo u konstruktivnom ozračju i oblikovana su kao putokaz za konačne pregovore", rekao je Seiler.

Jedan od glavnih zahtjeva GDL-a je da se radno vrijeme skrati na 35 sati tjedno s trenutnih 38 sati te da djelatnici pritom zadrže cijelu plaću. Deutsche Bahn je ovo bio odbacio kao preskupo i rekao da bi trebao zaposliti 10 posto novih djelatnika kako bi se popunila praznina u vrijeme kada analitičari upozoravaju na manjak kvalificirane radne snage. "Spremnost DB-a na pregovore o smanjenju radnih sati za radnike u smjenama je od središnjeg značaja", rekao je čelnik GDL-a Claus Weselsky.

VIDEO Francuski poljoprivrednici prosvjeduju, blokirane su ceste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije