Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u razdoblju od 5 do 8 godina

Njemački ministar upozorio na mogućnost ruskog napada: 'Gotovo svaki dan čujemo prijetnje'

FILE PHOTO: Russia's President Putin and Defence Minister Shoigu meet in St Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
19.01.2024.
u 13:39

Nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala svoju agresivnu retoriku protiv nekih susjeda — uključujući baltičke zemlje i Poljsku, koje su članice NATO-a, te Moldaviju

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi napasti NATO savez za manje od desetljeća, upozorio je njemački ministar obrane Boris Pistorius. "Gotovo svaki dan čujemo prijetnje iz Kremlja... tako da moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin jednog dana mogao čak napasti zemlje NATO-a", rekao je Pistorius njemačkom listu Der Tagesspiegel u intervjuu objavljenom u petak.

Iako ruski napad sada nije vjerojatan, ministar ističe: "Naši stručnjaci očekuju razdoblje od pet do osam godina u kojem bi to moglo biti moguće", prenosi Politico

Nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala svoju agresivnu retoriku protiv nekih susjeda — uključujući baltičke zemlje i Poljsku, koje su članice NATO-a, te Moldaviju. To je, kako dodaje Politico, potaknulo najviše europske obrambene dužnosnike da upozore na rizik od velikog sukoba.

VEZANI ČLANCI:

U srijedu je predsjedavajući vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, rekao da se vojni savez suočava s "najopasnijim svijetom u desetljećima" i pozvao na "ratnu transformaciju NATO-a".

Ranije ovog mjeseca, švedski vrhovni zapovjednik general Micael Bydén na sličan je način pozvao Šveđane da se "mentalno pripreme" za rat. Istoga dana, švedski ministar Carl-Oskar Bohlin upozorio je da bi “rat mogao doći u Švedsku”.

U intervjuu za Der Tagesspiegel, Pistorius je rekao da su švedska upozorenja "razumljiva iz skandinavske perspektive", dodajući da se Švedska suočava s "još ozbiljnijom situacijom", s obzirom na blizinu Rusije. Također, još nije članica NATO saveza jer čeka odobrenje Turske i Mađarske.

Poljska, koja ove godine odvaja više od 4 posto svog BDP-a na obranu, također je zabrinuta zbog nepredvidivosti Rusije. "Rusija prkosi logici. Ono što se dogodilo 2022. činilo se nemogućim. Moramo biti spremni za svaki scenarij", rekao je ministar obrane Władysław Kosiniak-Kamysz u televizijskom intervjuu ranije ovog tjedna.

VIDEO Okršaj s umjetnom inteligencijom: Putinu pitanje o dvojnicima postavio - njegov dvojnik

Komentara 43

DU
Deleted user
21:46 19.01.2024.

U Njemačkoj se trenutno nalazi par milijuna vojno sposobnih migranata

DU
Deleted user
21:04 19.01.2024.

ova ratna histerija u europi nije nista drugo nego ekonomska mjera za spasavanje europskog i americkog ekonomskog kolapsa nakon korone, Nesposobna politika i prezaduzenost drzava dosla je na naplatu i jedini nacin da gurnu sve pod terpih je naci krivca i preci na ratnu ekonomiju u kojoj se gubici opravdavaju ratom i zivotima nevinih ljudi.politicki smrad .

PE
pežo
21:48 19.01.2024.

Kome se ratuje može odmah da ugrozi svoje građane jer takvi koji laju neće u rat već će se na njemu obogatiti pogotovo Nijemci koji idu u recesiju priželjkuju rat da sakriju svoje krive poteze .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije