Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tisuće otvorenih radnih mjesta

Novi problemi za Njemačku! Sve više im fali stručnih radnika – evo koji poslovi su najtraženiji!

Posao, zanimanje
Foto: Ivo Cagalj/Armin Durgut/PIXSELL/REUTERS
1/3
21.06.2022.
u 12:07

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u sljedećih pet godina u sektoru predškolskog odgoja moglo nedostajati 200.000 te u sektoru školskog odgoja i do 250.000 obrazovanog osoblja.

Manjak stručnih radnika u Njemačkoj se povećao, a posebni nedostatak osjeća se u građevinskom sektoru, ali i u sektorima obrazovanja i zdravstva, objavio je u utorak Institut njemačkog gospodarstva (IW).

"Prošle godine u prosjeku na 201.411 otvorenih radnih mjesta u zanatskom sektoru na raspolaganju je bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom", stoji u izvješću Instituta njemačkog gospodarstva.

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio primjetan tijekom pandemije koronakrize.

Manjak radnika osobito je akutan u sektoru građevinarstva, a nedostaje i vodoinstalatera te montera centralnog grijanja. Manjak je primjetan i pri obrazovanju za ova zanimanja.

Javni servis ARD javlja kako postoji zabrinutost da bi manjak stručnih radnika mogao usporiti politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Mnoga poduzeća nisu u stanju ispuniti narudžbe klijenata koji žele ugraditi solarne ćelije ili toplinske pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladina stranka Zeleni procjenjuje da bi 2030. u sektorima koji su presudni za prelazak na obnovljive izvore energije moglo nedostajati 440.000 radnika.

Prema izvješću IW-a, manjak radnika ne osjeća se samo u zanatskom nego i u obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u sljedećih pet godina u sektoru predškolskog odgoja moglo nedostajati 200.000 te u sektoru školskog odgoja i do 250.000 obrazovanog osoblja.

VIDEO: Njemačka policija zaustavila Hrvata i kaznila ga s 1924 eura, on odlučio drukčije to riješiti

Komentara 24

Avatar Dars
Dars
12:44 21.06.2022.

Traže li se novinari? Jel se zna nešto...?

SI
Sinatra
13:18 21.06.2022.

Zašto reklamirate iseljavanje? Za koga radite jer iseljevanje nije u hrvatskom interesu. Tko vas plača? Ljudima prodajete lažne snove. Da, imati će veču plaču ali i veče troškove života i to će uvijek biti bjedan život u tuđini.

ZA
zagi101
12:35 21.06.2022.

a kaj je sa onim silnim stručnjacima sa istoka, Sirija Alžir Libija itd. kaj oni ne mogu niš raditi, samo primaju socijalu i prave nered po EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije