Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATO

Njemačka, Nizozemska i Poljska ubrzat će raspoređivanje vojnika na istočno krilo

FILE PHOTO: Banners displaying the NATO logo are placed at the entrance of new NATO headquarters during the move to the new building
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
30.01.2024.
u 23:38

NATO upozorava države članice da previše birokracije otežava kretanje vojnika po Europi, što bi moglo izazvati velika kašnjenja u slučaju da izbije sukob s Rusijom

Njemačka, Nizozemska i Poljska potpisale su u utorak sporazum koji ima za cilj smanjenje birokracije koja otežava brzo prekogranično raspoređivanje vojnika i oružja na jednom od glavnih koridora od Sjevernog mora od istočnog krila NATO-a. Zbog ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., NATO i EU počeli su ubrzavati pripreme za slučaj da dođe do vojnog sukoba s Rusijom. U takvom scenariju, SAD i drugi saveznici u NATO-u morat će poslati velika vojna pojačanja preko sjevernomorskih luka na istočno bojište preko Njemačke i Poljske. 

NATO trenutačno provodi najveću vojnu vježbu od kraja Hladnog rata pod nazivom "Nepokolebljiv branitelj 2024." u kojoj sudjeluje gotovo 90.000 vojnika. 

Govoreći na skupu u Europskoj obrambenoj agenciji u Bruxellesu, nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren rekla je da je ključno stvoriti uvjete koji će omogućiti brzo raspoređivanje vojnih snaga prije nego bilo kakav mogući sukob izbije.

VEZANI ČLANCI:

"Geografija je takva kakva jest. To znači da morate moći brzo se kretati iz Nizozemske kroz Njemačku do Poljske", rekla je prije nego su tri zemlje potpisale pismo namjere za jačanjem suradnje u vojnoj mobilnosti, u što se mogu uključiti i drugi partneri

NATO upozorava države članice da previše birokracije otežava kretanje vojnika po Europi, što bi moglo izazvati velika kašnjenja u slučaju da izbije sukob s Rusijom. 

"Vrijeme nam istječe. Ono što ne učinimo u miru, neće biti spremno u slučaju krize ili rata", rekao je general-pukovnik Alexander Sollfrank, zapovjednik Združenog zapovjedništva za potporu i razvoj snaga NATO-a, za Reuters potkraj prošle godine.

VIDEO Stanovnici Kijeva se sakrivaju u metrou od ruskih napada

Komentara 8

Avatar NasaPosla
NasaPosla
04:34 31.01.2024.

Ok,priprema za obranu je potrebna,ali spominje li se igdje nekakav mirovni plan?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:03 31.01.2024.

Francuski predsjednik Macron izjavio je "da EU treba nastaviti pomagati Ukrajinu bez obzira o SAD-u". Luksemburg je ušao u koaliciju za F-16 kao partner u obuci ukrajinskih pilota a moguće i nešto više. Ukrajinci su uništili više ruskih pogona za proizvodnju oružja i municije na tlu Rusije što dronovima a što ruskim saboterima. Rusi su jučer unuištili ukrajinski pogon za proizvodnju modernih Neptun protubrodskih i moguće balističkih raketa što je ogromna šteta za Ukrajinu. Rusi još uvijek nisu vratili posmrtne ostatke navodno stradalih Ukrajinaca ratnih zarobljenika u padu ruskog aviona. Tijela ruskih pilota i posade su odavno već u mrtvačnici u blizini mjesta pada aviona.

TG
Tgar
09:26 31.01.2024.

Postoji li šansa da Nato skine Američku šapu sa sebe ako ne Europa bi morala stvoriti svoj samostalni savez, jer taj Nato već 40 g ne služi za postizanje mira a ratova je preko 50 puta, ne vidim smisao definicije da je on mirovni savez. Svakim Nato ratom samo jača dolar i njihova privrede, da ne govorim Američki kompleks prema Rusiju i permanentna napadaja od završetka drugog svjetskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije