Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice dogovora CDU-CSU

Njemačka i Austrija će zatvoriti svoje južne granice

ANGELA MERKEL
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/3
04.07.2018.
u 06:30

Sporazum Seehofer – Merkel koji je održao uniju CDU-CSU mora još podržati i SPD, a mogao bi voditi lančanoj reakciji zatvaranja granica

Kancelarka Angela Merkel i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer dogovorili su se, i zapravo usvojili gotovo sve zahtjeve šefa bavarskih demokršćana o ilegalnoj imigraciji, što znači da je opstala unija CDU-a i CSU-a.

Uz to, Seehofer je povukao najavljenu ostavku, a politički kraj kancelarke Merkel opet nije na dnevnom redu. Kriza je na desnom centru, kažu, gotova. Ali, sasvim su se druge dvije otvorile. Jer, s dogovorenim se trebaju složiti i treći stup njemačke vladajuće koalicije, socijaldemokrati te Austrijanci, koji već najavljuju domino-efekt zatvaranja granica.

Sastanak Seehofer – Kurz

Njemačka kancelarka i njezin ministar dogovorili su se u ponedjeljak kasno navečer da će se na njemačko-austrijskoj granici izgraditi tranzitni centri za prihvat migranata. U njima bi se izdvajali svi izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrirani u nekoj drugoj zemlji Europske unije i zatim bi ih se u tu zemlju i vratilo.

Tranzitni bi centri bili na njemačkom teritoriju, ali boravak u njemu ne bi još uvijek značio legalan ulaz u zemlju. To je vrlo blisko onomu što je Seehofer tražio proteklog mjeseca od njemačke kancelarke.

Njihova je svađa poprimila i osobnu dimenziju.

– Neću dopustiti da me ucjenjuje netko koga sam postavio na kancelarsko mjesto – rekao je Seehofer prije njihova dogovora.
Kako je bavarski desničar u nedjelju priprijetio ostavkom, i time stvorio novi potres u vječnoj koaliciji CDU-a i CSU-a, prihvaćanje njegovih zahtjeva od Angele Merkel zatvorilo je tu pukotinu.

No, javio se i njihov koalicijski partner SPD, koji neće toliko lako pristati na dogovor CDU-a i CSU-a, a suprotstavlja mu zapravo one argumente koje je donedavno zastupala Merkel. Prije svega, to je zazor od tranzitnih centara, a onda i unilateralnih poteza zatvaranja granica koji bi mogao dovesti do domino-efekta u Europi, odnosno kraha Schengenskog sporazuma.

Andrea Nahles, predsjednica SPD-a pozdravila je to što su se dvije sestrinske demokršćanske stranke konačno dogovorile, ali je najavila i primjedbe na sadržaj sporazuma. Niže stranačke razine već su javno rekle što im konkretno smeta.

– Jasno stajalište SPD-a još od koalicijskih pregovora je taj da odbijamo tranzitne centre – rekao je predsjednik SPD-ove mladeži Kevin Kuehnert.

Unutarnju političku krizu u najvažnijoj zemlji članici prati cijela Europa, no nigdje toliko pomno koliko njezina južna susjeda, Austrija. Kancelar Austrije Sebastian Kurz, inače u boljim odnosima s bavarskim nego federalnim čelnicima u Njemačkoj, jučer je odmah najavio da Austrija neće mirno sjediti, već će dogovor Merkel i Seehofera prisiliti Austriju da štiti svoju južnu granicu.

– Ako ovaj dogovor postane pozicija njemačke vlade, to će nas prisiliti da poduzmemo korake kako bi se spriječile negativne posljedice za Austriju i njezino stanovništvo – rekao je on u zajedničkoj izjavi s liderom njegova partnera s krajnje desnice, Slobodarske stranke, Heinz-Christianom Stracheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kicklom. Sutra će se u Beču sastati Kurz i Seehofer, a austrijska strana traži razjašnjavanje njemačke pozicije.

ANGELA MERKEL
1/10

Reagirao je i Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova Italije i jedan od simbola antiimigrantske politike u Uniji koji kaže da bi stroža kontrola na granici između Italije i Austrije bila dobra stvar za njegovu zemlju.
Moguć domino-efekt

– Ima više ljudi koji se vraćaju u Italiju nego što ide iz naše zemlje u Austriju i spreman sam zatvoriti granicu između dvije zemlje – rekao je on.

Čak ni Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, jučer nije problematizirao dogovor postignut u Njemačkoj.

– Nisam detaljno proučio sporazum, ali na prvi pogled mislim da je u skladu s europskim pravom – rekao je jučer.

Kako u baš svakoj od zemalja koje su pogođene ovim pitanjem, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Sloveniji, sve veću moć dobivaju desne antiimigrantske stranke, od kojih su neke i onkraj političkog mainstreama, neki su europski analitičari već podigli pitanje opstanka Schengenske zone. Jer domino-efekt brzo bi zatvorio jednu za drugom granicom u Europi, a posljednja je među njima ona hrvatske s istočnim i jugoistočnim susjedima.

Migranti u Bihaću

ANGELA MERKEL
1/10

Komentara 48

DU
Deleted user
08:12 04.07.2018.

da rezimiramo, Kohlova nekadasnja tajnica napravila krizu pozvavsi ljude u europu, zatim je navalila na Orbana koji je granice zatvorio kad je postalo jasno da nije rijec o zenama i djeci vec o pretezno mladicima izmedju 20-25 godina. sad spomenuta tajnica radi isto sto je Orban napravio na vrijeme. pitam se hoce li se svi bedaci koji su Orbana zvali fasistom ispricati?

DU
Deleted user
08:22 04.07.2018.

U tekstu pogrešno piše da je Seehofer bavarski desničar! On je ministar unutrašnjih poslova Njemačke. On sigurno nije desničar

PR
prajdali100
07:34 04.07.2018.

Moš mislit javila se i moćna Slovenija i zatražila žurna pojašnjenja o tome što to Njemci rade.Kad Erjavec bubne šakom o stol ima da se baba štrapacira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije