Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP 'NAPUŠENIM" TURISTIMA

Nizozemci zatvaraju coffee-shopove

19.11.2008.
u 11:54

Tradicionalni coffee-shopovi, koji su uz vjetrenjače, genijalne slikare i briljantne nogometaše postali zaštitni nizozemski znak, svake godine na račun nesmetanog pušenja džointa u zato posebno određenim prostorijama u Nizozemsku privuku stotine tisuća turista. No, lokalnom stanovništvu ipak su blago rečeno dosadili, pa su ih odlučili zatvoriti.

Prvi su se na noge digli u Bergen Op Zoomu (prvi grad koji u veljači stavlja "ključ u bravu" u nekim coffee-shopovima) i susjednom Roosendaalu, koje tjedno posjeti više od 25.000 turista sa samo jednim ciljem - posjetom coffee-shopovima i nesmatanom konzumiranju lakih droga.

Selo moje malo
Tzv. turizam lakih droga poremetio je život u ovim malim pitoresknim gradićima, doveo do prometnog kolapsa i većeg broja kriminalnih radnji pa su gradonačelnici dvaju gradova odlučili kako će sljedeće godine početi barem sa simboličnim zatvaranjem "pušačkih oaza" za brojne turiste iz cijele Europe.

Ugostitelji negoduju
Otvoreno govore da je njihov cilj iskorijeniti turiste koji dolaze samo radi konzumiranja lakih droga, a i neki drugi gradovi poput Rotterdama najavili su određene restrikcije vezane uz coffee-shopove, čiji su se vlasnici, naravno, pobunili protiv ovakvih odluka.

Percepcija Nizozemske kod velikog broja turista (što naravno smeta dijelu lokalnog stanovništva), zaista je obilježena slikom coffee-shopova u kojima se za razliku od ostatka Europe nesmetano puši džoint bez straha hoće li vas netko zaustaviti, pokazati vam policijsku značku i reći: "Vaše dokumente, molim".

Nema suza za turistima
Međutim, država koja se uvijek i to opravdano voljela dičiti titulom najliberalnije i najtolerantnije države Europe odlučila je, nakon zabrane pušenja na javnim mjestima, reći "ne" još jednom svojemu, uvjetno rečeno, brandu. Dio turista i ugostitelja negoduje, lokalno stanovništvo slavi malu pobjedu premda je "popušilo" zaradu od turista vikendaša, dosljedno u odluci da ih više ne žele u svojim malim mjestima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije