Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građevinska dozvola

Nitko nema pravo u ladici držati neki dokument 'po svojoj volji'

Koordinacija gradonačelnika
Liljana Marić
09.07.2013.
u 18:41

Franjo Lucić, saborski zastupnik je kazao kako se i država trebala odreći svoga dio kolača kada je u pitanju postupak legalizacije.

Kako ubrzati izdavanje građevinske dozvole, odnosno izdavanje potvrde glavnog projekta, bila je glavna tema na kojoj se danas raspravljalo na koordinaciji gradonačelnika i načelnika Požeškoslavonske županije. Po prvi puta koordinacija nije održana u Županijskoj vijećnici nego u Gradskoj vijećnici Požege.

Na sastanku su bili i geodeti, projektanti i arhitekti.

-S obzirom na pritužbe građana, ali i naše obveze prema biračima i žiteljima Požeško – slavonske županije da se poboljša rad u uredima državne uprave, odnosno da građanima i gospodarstvu pomognemo oko legalizacije objekata i zgrada te izdavanja građevinskih dozvola odlučili smo sazvati ovaj sastanak. Donijeli smo zaključke da nitko nema pravo zaustaviti bilo koji proces izdavanja dokumenta i držati ga u ladici samo zato što je to njegova volja. Birokratski ne možemo pristupati niti jednom dokumentu, niti jednome zahtjevu, nego zapravo moramo debirokratizirati upravu – istaknuo je župan Alojz Tomašević nakon održane koordinacije.

Franjo Lucić, saborski zastupnik je kazao kako se i država trebala odreći svoga dio kolača kada je u pitanju postupak legalizacije.

- Država se nije odrekla ničega, a na gradove i općine se vrši konstantan pritisak. Da se država odrekla npr. vodnog doprinosa, siguran sam da bi u Požeško-slavonskoj županiji danas imali ne 15 000 već 30 000 zahtjeva, a to bi ujedno u budućnosti riješio ovu problematiku i praktički bismo imali stanje da niti jedan objekt ne bi više bio bez građevinske dozvole. Država bi trebala dati još jednu priliku za legalizaciju, ali neka se i oni uključe u to – poručio je Lucić.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović, domaćin današnje koordinacije je poručio da se proces legalizacije treba ubrzati jer bez valjane dokumentacije ne mogu se realizirati neki projekti. -Bez potpore ureda koji će biti brz, efikasan i jasan to nije moguće. Odluku o smanjenju doprinosa na jednu kunu po kubnom metru donijeli smo imajući u vidu stanje i probleme naših sugrađana. Ako je to po zonama prije iznosilo 40 kuna po kubnom metru, a sada jednu vidi se kolika je to velika olakšica. Grad nije niti planirao taj prihod, jer nije niti mogao znati kako će biti punjen od tog prihoda.Gradski proračun se mora popuniti iz drugih izvora i mora otvoriti investicije. Komunalni doprinos nije taj koji će pokrenuti Grad Požegu – poručio je gradonačelnik Neferović.

>>Anka Mrak Taritaš: Slijedi lakše ishođenje građevinskih dozvola

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije