Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bandić zatražio ostavku ministrice

Niti će smijeniti Divjak niti je koalicija upitna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
05.06.2019.
u 08:12

Vjeruje li itko da su zastupnici u Bandićevu klubu takve moralne vertikale da bi srušili Vladu, kažu u HNS-u

Sukob zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak kulminirao je jučer Bandićevim zahtjevom da Divjak podnese ostavku na ministarsku dužnost. Taj je zahtjev na poslijepodnevnom sastanku stranaka vladajuće koalicije ponovio i Bandićev zastupnik Kažimir Varda, no kako doznajemo, premijer Andrej Plenković otklonio je bilo kakvu raspravu o smjeni ministrice.

Manevar da dobije pomoć

– Važno je da je meritum problema riješen, treba smiriti tenzije – kazao je premijer na sastanku, a da se odlazak Blaženke Divjak ne planira potvrđuju i naši izvori u HDZ-u. Ipak, ministrici zamjeraju da je bespotrebno otvorila frontu unutar koalicije, kada je osnovnim školama poslala dopis po kojemu država ne bi financirala nabavu udžbenika za izborne predmete, poput vjeronauka.

Na taj je dopis Bandićev klub zastupnika reagirao zahtjevom ministrici da povuče odluku, uz prijetnju da će u protivnom pokrenuti njezinu smjenu. Iako je ministrica u međuvremenu objavila kako je od premijera dobila garanciju da će se naći novac i za financiranje udžbenika iz izbornih predmeta, Bandić je i jučer sazvao konferenciju za novinare na kojoj je zatražio da ministrica ode. Pritom nije birao riječi govoreći o Blaženki Divjak pa je, tako, između ostalog kazao kako ministrica “jadna ništa ne razumije”.

“Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova nego na zlatne WC-e i kumstva” – odgovorili su promptno iz Ministarstva.

Ovakvo zaoštravanje i nakon što je problem riješen dogovorom o financiranju udžbenika otvorilo je pitanje želi li Bandić poljuljati odnose u koaliciji, koja je ionako pod pritiskom zbog izbornog podbačaja, prije svega najstarijeg partnera HDZ-a, i je li zagrebački gradonačelnik spreman isprovocirati izvanredne parlamentarne izbore. Njegovi koalicijski partneri ne vjeruju u takvu mogućnost i redom postavljaju pitanje – što bi Bandić dobio padom Vlade. Iz HNS-a i među manjinskim zastupnicima komentiraju kako je riječ o još jednom Bandićevu pokušaju ucjene, pri čemu podsjećaju na slično ponašanje zagrebačkog gradonačelnika i u ranijim situacijama.

– Može li itko stvarno vjerovati da su zastupnici u Bandićevu klubu doista takve moralne vertikale da bi srušili Vladu, izazvali izvanredne izbore i raspustili Sabor, u koji nakon izbora više nikada neće ući – komentiraju neslužbeno u HNS-u, iz čije je kvote ministrica Divjak. U ovoj su stranci uvjereni da Bandić najnovijim manevrom ponovo pokušava dobiti pomoć Vlade u financiranju gradskih projekata jer je, kažu, poznato kako je Grad Zagreb pred bankrotom. Iako je Bandić sa samo jednim osvojenim mandatom na izborima 2016. godine u međuvremenu uspio višestruko povećati svoj klub zastupnika, u kojem je sada 12 zastupnika, ni drugi koalicijski partneri ne vjeruju da bi mu svi njegovi “žetončići” pružili ruku kada bi poželio srušiti Vladu. Da je tomu tako, pokazuju i izjave predsjednika njegova kluba, zastupnika Roberta Jankovicsa, koji je pomirljiv kada je riječ o poziciji ministrice Divjak.

– Mi u Klubu nismo razgovarali o njezinoj smjeni, a mislim da ovaj tjedan nećemo ni razgovarati. Smatram kako je najvažnije da je srž problema s udžbenicima riješen – kazao nam je Jankovics. Koliko je daleko spreman ići Bandić i bi li ga njegov klub u Saboru slijedio i kada bi krenuo rušiti Vladu, Jankovics nije htio komentirati.

‘Priča je napuhana’

Među manjinskim zastupnicima jučer se pak komentiralo kako opstanak koalicije neće ovisiti o volji Milana Bandića, nego isključivo o situaciji u HDZ-u, gdje se pažljivo prati razvoj priče o “crnim labudovima” i pritiscima na Plenkovića s desnijeg krila stranke.

– O njima će sve ovisiti. Ako će se nešto lomiti, lomit će se u HDZ-u – komentirao nam je jedan zastupnik nacionalnih manjina koji je uvjeren kako je priča o HDZ-ovu izbornom neuspjehu “malo prenapuhana” te kako Plenković u pokušaju da HDZ primakne centru nije mogao proći bez određenih gubitaka.

Komentara 3

AL
Alkana
09:16 05.06.2019.

Tako radi Plenković i zato će izgubiti i sve sljedeće izbore!

OK
okolo
10:02 05.06.2019.

ta zašto bi je smjenili, kažu da je tablet plačen samo 50% skuplje..inače su hns kriteriji puno viši

PL
plavariba
09:40 05.06.2019.

šteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije