Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIJA RADA

Ništa više neće biti isto za njemačke radnike: Kreće eksperiment koji su mnogi jedva dočekali

Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/10
05.02.2024.
u 08:52

Njemačka ima znatnih problema zbog nedostatka kvalificiranih radnika, što potvrđuju i podaci Gospodarske i industrijske komore (DIHK) koja je u studenom objavila kako se polovica njemačkih kompanija bori s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta.

Njemačka je pokrenula šestomjesečni eksperiment tijekom kojeg će radnici 45 kompanija diljem zemlje raditi četiri dana u tjednu, a na njihove račune će sjedati plaća kao da rade pet dana. Inicijativu, u kojoj se nalaze kompanije čiji se posao može prilagoditi kraćem radnom tjednu, predvodi konzultantska tvrtka Intraprenör u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG).

Zagovornici kraćeg radnog tjedna nadaju se kako će to pridonijeti većem zadovoljstvu radnika, ali i produktivnosti u trenutku kad se Njemačka nosi s usporenim gospodarskim rastom zbog nedostatka radne snage.

Pristaše četverodnevnog radnog tjedna kao i većini radnika koji su to već isprobali, jedan dan manje na poslu povećao bi dobrobit i motivaciju radnika, učinivši ih produktivnijima.

Pretpostavlja se kako bi kraći radni tjedan mogao potaknuti one koji nisu voljni raditi pet dana u tjednu da se ponovo uključe u radnu snagu, što bi isto tako pridonijelo trenutnom manjku radne snage koji znatno utječe na zemlje diljem svijeta, pa tako i na Njemačku, piše Euronews.

Njemačka ima znatnih problema zbog nedostatka kvalificiranih radnika, što potvrđuju i podaci Gospodarske i industrijske komore (DIHK) koja je u studenom objavila kako se polovica njemačkih kompanija bori s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta.

- Tisuće nepopunjenih radnih mjesta u njemačkom gospodarstvu uzrokovale su gubitak zemlje od više od 90 milijardi eura u prošloj godini, više od 2 posto njemačkog BDP-a, izjavio je zamjenik glavnog izvršnog direktora DIHK-a Achimu Dercksu.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu
1/10

Kritike upućene eksperimentu

Eksperiment je izazvao i brojne kritike.

Tvrtke koje sada sudjeluju u četverodnevnom probnom projektu u Njemačkoj prijavile su se prije nekoliko mjeseci. I upravo tu počinje problem, kaže stručnjak za tržište rada Enzo Weber, koji je kritičan prema rezultatima prethodnih pilot projekata. Weber, koji inače provodi istraživanje na Sveučilištu u Regensburgu i na Institutu za tržište rada i istraživanje zanimanja, ističe kako u eksperimentu sudjeluju tvrtke za koje je četverodnevni radni tjedan pozitivan, što održava reprezentativni presjek gospodarstva.

– Osim toga, ne samo da bi se time skratilo radno vrijeme, već́ bi se promijenili i procesi rada i organizacija. Ako onda dođe do povećanja produktivnosti, to ne mora biti uzročno povezano s kraćim radnim vremenom, kaže Weber i objašnjava kako bi to najvjerojatnije rezultiralo intenziviranjem rada – piše Deutsche Welle.

Weber nije jedini koji sumnja u eksperiment.

Holger Schäfer iz Instituta za njemačko gospodarstvo također vjeruje da bi uvođenje četverodnevnog radnog tjedna širom Njemačke bilo kontraproduktivno.

– Ono što može izgledati razumno s mikroekonomskog gledišta – na primjer, ako konkurenti s četverodnevnim radnim tjednom mogu privući deficitarne radnike – nestaje kada se promatra s makroekonomskog gledišta. Ako sve tvrtke skrate radno vrijeme, na kraju dolazi do deficita radnog vremena – kaže Schäfer.

VIDEO: Nevjerojatan slučaj kod Velike Gorice: Pijan k'o deva ukrao autobus, sletio u jarak, pa ga spašavali vatrogasci

 

Komentara 24

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:26 05.02.2024.

U mojoj nekadašnjoj firmi smo uveli radno vrijeme od 4 radnih sati za žene skupa sa dizanjem satnice. Osjetljiv sam bio iz osobnog iskustva na probleme majki koje rade a imaju djecu. Htjeo sam im doći u susret da mogu doći raditi nako što su djecu spremile u školu i da su prije vraćanja djece opet doma. Znači rad od 8 do 12 bez pauze. Mjera je bila pun pogodak, za 4 sata su po pravilu odradile posao kao prije za 6 sati jer se 4 sata jednostavno možeš koncetrirati i dosta odraditi. Kada sjediš 8 sati u uredu gubiš koncetraciju i efektivnost. U svakome slučaju win-win situacija. Ali priznajem nije za svakoga. Ista stvar i sa 4 radna dana. U nekim slučajevima odlično funkcionira u drugima nije realno o tome razmišljati.

ZL
zlatnirat
10:01 05.02.2024.

Nista novog, zavisi od kvalififakije, sin mi radi ca 5 godina 30 sati (programer) jer ne isplati se vise raditi samo davanja DRZAVI za socijalu a primanja manja.

AK
Aka
10:09 05.02.2024.

Naši kak su pametni bi uveli 7 dnevni radni tjedan ! HAHAHAHA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije