Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijan Brkić (HDZ)

Nismo za izborni prag od 3% jer
 bi u Sabor ušlo previše stranaka

05.04.2014., hotel Solaris, Sibenik - Klauzura Hrvatske demokratske zajednice i panel Znacaj ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i jednogodisnja iskustva zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu. Milijan Brkic.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.09.2014.
u 13:30

Preferencijsko glasovanje HDZ podržava, ali smatra da je predloženi model samo jedan od mogućih

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso poslao je svim lokalnim organizacijama te stranke e-mail u kojem podrobno tumači zašto HDZ ne podržava referendum udruge U ime obitelji kojim se izmjenama Ustava želi promijeniti izborni sustav.

U samom uvodu napominje kako se iz referendumske inicijative pod sloganom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" može izvući zaključak da je to jedini cilj referenduma, a Brkić objašnjava kako se izmjenom članka 73. Ustava želi unijeti čak šest izmjena u izborni sustav. Jednu po jednu, Brkić objašnjava što u njima HDZ-u nije prihvatljivo. Najviše se protive snižavanju izbornog praga na tri posto i zabrani predizbornih koalicija. Kada bi se prag spustio s pet na tri posto, to bi dovelo do fragmentacije političke scene, odnosno u Sabor bi ušao znatno veći broj političkih stranaka i neovisnih lista što bi, kako tumači Brkić, formiranje saborske većine koja će pak formirati Vladu učinilo nemogućim. Zato Brkić zaključuje da snižavanje izbornog praga nije u interesu RH, a pogotovo nije u skladu s referendumskom inicijativom kojom se žele birati sposobni a podobni. Kada je riječ o zabrani predizbornih koalicija, glavni tajnik hadezeovcima objašnjava da bi, prihvati li se ta zabrana, to otvorilo prostor političkom trgovanju, što bi u konačnici značilo izigravanje volje birača.

– Kada birači daju svoj glas pojedinoj koaliciji, onda znaju kakav će ona program zastupati ako dobije izbore – piše Brkić. Preferencijsko glasovanje HDZ podržava, ali smatra da je predloženi model samo jedan od mogućih, ali ne i najbolji način preferencijskog glasovanja. Ne navodi koji bi model bio najbolji za HDZ. Kada je riječ o promjeni izbornih jedinica, glavni tajnik piše da HDZ traži javnu, političku i stručnu raspravu s drugim političkim strankama kako bi se izborne jedinice mijenjale u suglasju sa svim sudionicima političkog života. Zaključuje da će HDZ povesti široku i stručnu raspravu o izmjenama izbornog sustava.


>> Brkić napao Borkovića, a ovaj mu odgovorio: Ovo je tipični primjer stare Udbine škole

>> Karamarko, Bandić, Gabrić, Mamić na pokopu Brkićeva oca

Komentara 81

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:00 12.09.2014.

dvije partije su sklopile pakt protiv demokracije i volje naroda

Avatar jurko_zg
jurko_zg
14:07 12.09.2014.

Apsolutno se slazem sa HDZ-om, 3 posto moze skupiti velik broj ljudi. S tako niskim pragom usao bi Vuco,modni macak i likovi poput Pernara. Strasno!

UI
Uvijek_iskreno
14:05 12.09.2014.

Uz 3% bi svaka mala stranka usla u Sabor, svatko bi si zelio osigurati egzistenciju a ne boriti se za interese glasaca. Ne smije se to dopustit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije