Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Predsjedništva

HDZ je protiv referenduma 
za izborni zakon

HDZ
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/5
04.09.2014.
u 18:51

Izmjene koje se predlažu referendumskom inicijativom destabilizirale bi politički sustav

HDZ ne podržava referendum udruge U ime obitelji jer smatra da bi se izmjenama izbornog zakona koje ta udruga predlaže destabilizirao politički sustav, pogotovo stoga što se predlaže snižavanje izbornog praga na tri posto i zabrana predizbornih koalicija.

Za preferencijsko

Stav je to Predsjedništva HDZ-a koje je danas zasjedalo u Ogulinu, a javnosti ga je prenio Damir Jelić, član Predsjedništva. HDZ se ne protivi preferencijskom glasovanju, štoviše ta je stranka, poručuju iz HDZ-a, bila predlagatelj izravnog izbora lokalnih čelnika te preferencijskog glasovanja na europskim izborima. HDZ je, prenijeli su iz stranke, za raspravu o izbornom zakonu i sustavu, ali to se mora učiniti uz konsenzus svih relevantnih političkih stranaka.

Te izmjene moraju biti cjelovite, a ne partikularne, kako predlaže udruga U ime obitelji. U HDZ-u pojašnjavaju kako bi snižavanje izbornog praga i zabrana predizbornih koalicija dovela do toga da bi se tek nakon izbora “dvadesetak stranaka dogovaralo do beskonačnosti o formiranju vlade, što bi bilo loše i za gospodarstvo i za cjelokupnu situaciju”.

I dok su na referendumu o ustavnoj definiciji braka HDZ i tada inicijativa U ime obitelji koju je predvodila Željka Markić bili na istoj strani, pa je najveća oporbena stranka Ž. Markić na raspolaganje stavila svoju infrastrukturu, sada se s njihovim novom referendumskom inicijativom ne slažu.

Tu referendumsku inicijativu ne podržava ni najveća vladajuća stranka – SDP, a ostaje za vidjeti hoće li se dvije najveće stranke – SDP i HDZ – uspjeti dogovoriti i izborni zakon mijenjati u Saboru, gdje je takvim izmjenama i mjesto.

Dislocirani stožer

Predsjedništvo HDZ-a danas je imenovalo dr. Miru Kovača, međunarodnog tajnika stranke, čelnikom izbornog stožera HDZ-a za izbor predsjednika Republike. Kovač poručuje da je počašćen imenovanjem i da će dati sve od sebe da zajedno s HDZ-om osigura pobjedu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

Izborni tim sada je službeno formiran, bit će dislociran iz središnjice stranke, a ovih će dana biti postavljeni i svi članovi, najuži suradnici K. Grabar Kitarović. Miro Kovač izabran je za šefa kampanje jer je kompatibilan s Grabar Kitarović.

Oboje dolaze iz svijeta diplomacije i tzv. su svjetski ljudi. Kovača ne prati glas rigidnog desničara, na što je stranka također pazila, jer s kandidatkinjom žele obuhvatiti i birače centra, odnosno desnog centra. Kovač je bio veleposlanik u Berlinu, a imao je otvoren poziv za veleposlaničko mjesto u Poljskoj. Ipak, na poziv šefa HDZ-a Tomislava Karamarka došao je u najveću oporbenu stranku.

Komentara 57

Avatar bojlere
bojlere
19:15 04.09.2014.

Možda službeni vrh HDZa ne podržava inicijativu jer su uplašeni za vlastiti trosjed ( to više nisu fotelje) ali ima i onih koji su nezadovoljni neispunjenjem predizbornog KaraMarkovog obećanja da će raspisati unutarstranačke izbore jedan član jedan glas. Preporučujem muu da uvede preferencijalno unutarstranačko glasovanje, pa da vidiš...

KA
kajinx
20:18 04.09.2014.

...referendumskom inicijativom destabilizirale bi politički sustav !!! Kako se može destabilizirat nešto što je destabilizirano?

Avatar tkozna
tkozna
20:28 04.09.2014.

glede HDZ odgovorno tvrdim kao poštenih Hrvat, 90 % članstva očekuje uspjeh ovoga referenduma a vjerujem da čak 70% SDP-ovaca isto želi. Ostali gradani ako učestvuju u izborima neće biti razočarani. Ideeeemoooo u pošteneee izboreeee.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije