Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA BURZA TURIZMA u BERLINU

Hrvatska u Njemačkoj popularnija do 20 posto, za lovorike ipak rano

Anton Kliman
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
09.03.2016.
u 14:06

U 2016. stotinjak tisuća njemačkih turista više

Svaki treći Nijemac ne želi ljetovati gdje i lani, za 48 posto Turska ove godine nije opcija, a čak 61 posto isključuje svaku mogućnost da na odmor ode u Egipat. Obje zemlje trenutno se suočavaju s čak 40 posto slabijim interesom Nijemaca nego lani, Nikad napetija sigurnosna situacija podijelila je tržište koje svijetu godišnje daje više od 70 miljuna turista na dva dijela; na one koji čekaju i one koji su već izabrali zamjenske destinacije. Hrvatska je, kako se vidi prvog dana najveće svjetske turističke burze ITB Berlin, među dobitnicima sezone 2016.

Trenutno se odmor u našoj zemlji prodaje 18 do 20 posto bolje nego lani u ovo doba, slične rezultate bilježi i Portugal, Španjolska je u plusu pet posto, Italija šest, Bugarska devet, a dobro zasad ide čak i Grčkoj (izuzetak je otok Kos). Iako je ukupno gledano do kraja veljače čak milijuna Nijemaca manje nego lani rezerviralo svoj odmor, strelovito raste potražnja za krstarenjima i dalekim destinacijama, Samo se Kuba, recimo, prodaje bolje čak 46 posto nego lani.

Nijemci, pri tom, neće štedjeti; istraživanja pokazuju da raste popularnost putovanjima skupljim od tri tisuće eura, a 13 posto Niemaca vec bukira odmore skuplje i od pet tisuća eura.
Šampanjac, međutim, još nitko ne otvara, a i Hrvatskoj, koja je lani ugostila 2,1 miljuna njemačkih turista, prerano je za lovorike. Za ovu se sezonu ipak tek slažu prve kockice, a vjeruje se i da će se turski turizam, koji kreće s pojačanom promocijom, spuštanjem cijena i subvencioniranjem letova od 50 posto, malo povratiti idućih mjeseci. 

Za Hrvatsku nije povoljno ni spominjanje u kontekstu izbjegličke rute, a upravo su se time proteklih dana bavili neki njemački i austrijski mediji spekulirajući o mogućoj novoj, tzv. dalmatinskoj ruti.

– Nema govora da se to mozže dogoditi .Da se toga ne treba bojati snažno komuniciramo prema partnerima u Berlinu, a takvu smo poruku prenijeli i glavnom tajniku Svjetske turisticke organizacije Talebu Rifaiju, koji nam je obećao da će je proslijediti i na plenarnoj sjednici Svjetske turističke organizacije – kaže ministar turizma Anton Kliman.

Kako bilo, kad prođe val ranog bukinga potenciran problemima Turske, Egipta i drugih arapskih zemalja, hrvatski bi turizam trebao zadržati uzlaznu putanju, a do kraja godine uknjižiti stotinjak tisuća više turista iz Njemačke.

– Vjerujemo da će sezona što se tiče njemačkog tržista u konačnici biti pet do šest posto bolja nego lani. Špica se odlično prodaje, nakon Uskrsa ćemo imati manji pad prometa i na predsezoni još treba raditii – kazao je Kliman koji je iz Berlina, zbog priprema za donošenje državnog proračuna, u Zagreb otputovao već prvog dana sajma.

>> Krenula nova kampanja Hrvatske turističke zajednice

Komentara 3

TU
TU
20:16 09.03.2016.

Onaj koga pošalješ u ku... te cijeni i poštuje, onaj kome pušiš ku... te niti cijeni niti poštuje. Svi će oni doć na jadran jer je najljepši i najsigurniji u regiji i globalno. Treba im i ulaznicu u Hrvatsku naplatit.

KO
kodamesepita
16:47 09.03.2016.

meni roditelji žive na moru ..vjeruj mi ....ni oni ni susjedi ne žele ruse :D

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:17 09.03.2016.

a vi bi Ruse. Nek idu na Krim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije