Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠ GLAS DALEKO SE ČUJE

Nijemci o Hrvatskoj: Zaraza se povećala za čak 232 posto

Bolnica u vrijeme koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
04.07.2020.
u 16:10

Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sustava, vrlo rano uvele lockdown i time broj zaraza dugo držale na vrlo niskoj razini. Prošlog tjedna su vlasti popustile pritisku gospodarstva i građana - navodi se u članku

Porast brojeva slučaja u jugoistočnoj Europi postaje sve veći razlog zabrinutosti u zemljama kao što je Hrvatska, ali i u Srbiji i BiH. No, isto tako jedna od glavnih tema u njemačkim medijima koji pozorno prate situaciju. 

Njemačka i Austrija su pak usprkos preporukama Vijeća Europe zadržale ili pak nanovo uvele zabranu dolaska iz pojedinih zemalja. Naime, Austrija je uvela stroga ograničenja za sve one koji se vraćaju iz  Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, dok je Njemačka pak ostavila zabranu ulaska za sve one koji dolaze iz Srbije. Upravo porast broja slučajeva u Hrvatskoj pridonio je tome da ju je Slovenija maknula s popisa liste 'zelenih' zemalja te je sad potrebno imati razlog za ulazak u Sloveniju. 

Spigel Online pak ističe kako za zemlje kao što su Hrvatska i Slovenija vrijede druga pravila s obzirom da je riječ o zemljama članicama Europske unije, te navode kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze "uvezeni" iz susjedstva. 

- Postoji intenzivni prekogranični promet među balkanskim susjedima ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni - piše Spiegel i pita se: - Regija jugoistočne Europe je na vrhuncu pandemije u Europi prošla relativno dobro. Je li to razlog  zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom.

Ističu kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u usporedbi s prethodnim tjednom za 125, u Bosni i Hercegovini 75, a u Hrvatskoj "čak 232 posto" više novozaraženih.  U članku se zaključuje kako se možda u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Europe uopće ni ne može govoriti o drugom valu jer prvog zapravo nije ni bilo. 

- Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom valu. Koronavirus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sustava, vrlo rano uvele lockdown i time broj zaraza dugo držale na vrlo niskoj razini. Prošlog tjedna su vlasti popustile pritisku gospodarstva i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori - stoji u članku Spiegela kojeg potpisuju Alexander Šarović i Maria Stöhr. 

Brojni mediji s njemačkog područja navode kako brojne primjere koji su pokazali lošu reakciju vlasti zemalja na području Balkana, kao što su nogometne utakmice u Beogradu na kojima je bilo oko 20 tisuća navijača ili pak Adria Tour u Zadru. Međutim, isto tako navode kako u službene brojke Srbije se sumnja te se vjeruje kako je prava brojka ustvari znatno veća. 

Njemački list Heilbronne Stimme citirajući lokalne novinare navodi kako bi razlika između službene i stvarne brojke mogla biti i 600 slučajeva. Tako je barem za njih kazala lokalna novinarka koja je imala uvid u podatke. Ističu i kako Institut Robert Koch Srbiju smatra rizičnom. 

Vijest o povećanom broju slučajeva nije prošla nezapaženo i u Švicarskoj. Ugledni portal Nau.ch navodi kako je došlo do povećanog broja novooboljelih i to jer zbog uvezanih slučajeva iz Srbije, te i oni sumnjaju u službene brojke. 

Njemački ARD s dopisništvom za jugoistočnu Europu navodi kako je Hrvatska u samom početku dobro reagirala na pandemiju, no u posljednjih tjedan dana među pet EU zemalja uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španjolsku s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika te napominju: - Ovo zasigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno jedan od razloga zašto turista nema. 
 

Komentara 27

Avatar Gordon
Gordon
18:22 04.07.2020.

Ako to pise Spiegel ili Bild zeitung???, onda mozemo mirno spavati jer svatko zna da one sire neistinu

LU
lukathereem
21:28 04.07.2020.

bjelosvjetski hohštapleri izjveštavaju kako i kad im odgovara

MA
majstorsmora
19:30 04.07.2020.

Ovo je germanska matematika. Ako dnevno imas 10 oboljelih a onda to skoci na 30, to je porast od 300 posto. To sto oni imaju na stotine dnevno nema veze. Blagi porast od 300 na 350 je 15tak posto. Koji glupani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije