Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka oboljelog djeteta:

Nijednom djetetu s dijabetesom 2000 trakica nije dovoljno

dijabetes
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
15.10.2015.
u 00:02

U Hrvatskoj oko dvije tisuće djece živi sa šećernom bolešću

Prije tri godine tada 12-godišnji Bruno Talan u mjesec dana smršavio je šest kilograma i osjećao se loše kad bi nešto pojeo. Dijagnoza je ubrzo stigla – dijabetes. Kako kaže njegova majka Mira, u prvi mah reagirate nevjericom tim više jer nitko u obitelji nikad nije imao dijabetes, bolest za koju su, kaže, dotad čuli samo iz medija kao nešto grozno i neizlječivo. Danas je ova dijagnoza njihova svakodnevica; Bruno mjeri razinu šećera u krvi i po osam puta dnevno, a bude se da bi to učinili i noću. Takav je život oko dvije tisuće djece u Hrvatskoj, a svi oni ovih dana traže povećanje svojih prava.

Senzor za razinu šećera

Ispred Zagrebačkog dijabetičkog društva HZZO-u su uputili inicijativu za povećanje broja trakica kojih trenutačno dobivaju po dvije tisuće godišnje. Ta je količina, tvrde, nedovoljna te apeliraju na 2500 besplatnih trakica za djecu oboljelu od dijabetesa.

– Nijednom djetetu to nije dovoljno jer s tom količinom šećer može mjeriti četiri puta dnevno, a nekad se dogodi da je to i dva do tri puta više u jednom danu. Mi sada imamo senzor koji upozorava kada je niska, a kada visoka razina šećera i mjesečno za njega plaćamo dvije tisuće kuna. Prije smo barem dvije tisuće kuna davali za dodatne trakice – kaže Mira Talan.

Iz HZZO-a će pak na ovaj zahtjev odgovoriti kako “će proći proceduru” te dodati da bi povećanje trakica za 500 komada godišnje po oboljelom djetetu bio dodatni trošak od četiri milijuna kuna. Zagrebačko dijabetičko društvo pak HZZO-u u svojoj inicijativi argumentira kako je samo prošle godine na snižavanju cijene trakica ušteđeno 29 milijuna kuna.

Dugoročna ušteda

Izračunali su i dugoročnu uštedu državi s obzirom na posljedično manji broj teških zdravstvenih posljedica zbog nedovoljne kontrole razine šećera u krvi. Isto tako oni će se pozvati na primjer Slovenije u kojoj broj trakica nema ograničenja, a HZZO na Češku, Poljsku... u kojima je taj broj bitno manji od onog u Hrvatskoj.

>> Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom i pobjede

Komentara 1

MX
Mister X
09:45 15.10.2015.

Jakko bolesno društvo čim dalje tim sve gore i gore ... To je isto kao i sa stanovima netko ima monopol i diže ciijene do nebesa, kao i banke sa kreditima isto kao i svi što im država dozvoli ....... Da promijeni samo zakon i malo pameti sve bi bilo u RH. 50 -70% jeftinije i bolje samo neće pametni znaju i zašto . Primjer prije 7 godina kupujem stan u Odri -kraj Zagreba 1850 eura m2 / Danas niti 800 eura se prodaju ti isti- novo dovršeni. Sve se da 100% vidjeti da je istina . Krediti u RH znate i sami u odnosu u na njemačku 3-4% već tada kad su kod nas bili po 6% i sa kluzulom sa mo nagore za maloga ćovjeka ... Mafiski sistem i to pod nazivom sloboda i demokracija pod morem kamera po gradu koje su tek samo krenule da niču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije