Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poražavajući rezultati

Skup i pun bakterija: Analiza sladoleda na Kvarneru pokazala da čak 41 posto nije zadovoljavajuće kvalitete

Sladoled i voće - savršena osvježenja za vruće ljetne dane
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
10.08.2023.
u 09:32

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojom zdravstvenom kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija

Cijena kuglice sladoleda na Jadranu jedna je od glavnih tema ovoga ljeta, no nije samo cijena ta o kojoj bi se trebalo pričati. Rasprava o previsokim cijenama kuglice sladoleda bacila je u drugi plan pitanje o kvaliteti. 

Prema ispitivanjima Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvaliteta sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego lani, piše Novi list. 

– U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili lani kada je taj postotak iznosio 33 posto – kaže Ivona Žarkovac Saršon s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

VEZANI ČLANCI: 

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojom zdravstvenom kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija. Te bakterije su glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima u PGŽ-u, pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.

– Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene ni u jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegova čuvanja i higijene samog objekta – kaže Saršon Žarkovac. Nije utvrđen uzrok porasta zdravstveno neispravnih sladoleda. 

– Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi napišemo nalaz i svako daljnje postupanje je odgovornost vlasnika i voditelja određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, ne penaliziramo ugostitelje, to je posao inspektorata – kaže Saršon Žarkovac. 

VIDEO Natrpao kolica sladoledom, mislio da je na akciji za 1,70 kuna, a cijena je bila u eurima

Ključne riječi

Komentara 24

CR
crocro
09:55 10.08.2023.

U "zlatu se plaćaju" kuglice sladoleda. a onda nam podvaljuju zdravstveno neispravan sladoled. E, pa sada netko treba snositi sankcije za trovanje naroda. Neka im sada oderu kaznu najmanje 10000 eura pa neka povrate u kasu što su narodu oduzeli iz džepova. I kao drugo, odmah zatvoriti na tri mjeseca slastičarnu koja prodaje zdravstveno neisparavn sladoled građanima. Tek onda će se spustiti na zemlju i odustati od pohlepe. Svugdje za sav nered samo trebaju oštre sankcije koje udaraju po džepovima, jedino udaranje po džepovima se pamti sve drugo je dječja igra. Ali ne po džepovima u visini cijene kikirikija jer će se nasmijati i dalje ponižavati građane, Nigdje ništa ispod 10000 eura za pohlepnike nižega ranga pa na više za pohlepnike višega ranga (50000, 100000, eura). Pa kada mora zatvoriti radnju onda će se opametiti. Neka rade pošteni i koji nisu pohlepni, ima takvih.

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
11:17 10.08.2023.

Nije bitno sto je skup, bitno da je smece!

JA
japaner
11:44 10.08.2023.

imam poznanika koji je sanitarni inspektor i jednom kad sam rekao da sam kupio sljadoled na rivi pitao me jesam li normalan? kaže, znaš li koliko je unutra antibiotika? to kad pojedeš kao da si popio kuru antibiotika! masa njih to stavlja unutra, a sad kad vidim da ih je pola zdravstveno neispravno sada mi je jasno zašto ih stavljaju! od tada ne kupujem sljadoljed, a antibiotike pijem kad mi trebaju...više ne kupujem ni sladoled u trgovini jer sam pročitao sastav-oko 50% je šećer!!!! eeej običan šećer i umjetne arome!?!? pa teško da ima nezdravije hrane od toga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije