Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala Švicarska

Nije iskorišten potencijal za lijekove, duhan, kozmetiku...

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 17.07..09., Cakovec, Hrvatska- LJETO U MEDJIMURJU- Medjimurska zupanija-  Prekrasni vinogradi u opcini Strigova. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
22.10.2010.
u 17:15

Od 26 zona spremnih za ulaganje ni jedna nije od strateškog značenja, a osam ih je regionalnog značenja

Mogu li se u poduzetničke zone u Međimurju useliti farmaceutske ili kozmetičarske tvrtke? To zasad zvuči kao lagano SF štivo, no u županijskom Upravnog odjelu za gospodarstvo, promet i europske integracije smatraju da bi upravo takve vioskotehnološke sadržaje trebalo privući u neke od 53 zone u Međimurju.

U vrijeme kad je svaki općinski načelnik želio da se u njegovu selu otvori zona za koju je država davala nepovratna sredstva, osmišljene su čak 53 poduzetničke zone, od kojih je do danas popunjeno svega 13. Prostiru se na 2,4 milijuna četvornih metara. Od 26 zona spremnih za ulaganje ni jedna nije od strateškog značenja, osam ih je regionalnog značenja, a čak 13 lokalnog. 

– S obzirom na skori ulazak u EU i otvaranje novih izvora financiranja, smatramo neophodnim donošenje jasne strategije prema zonama, posebno prema onima s jasnom vizijom i perspektivom. Treba davati potporu najrazvijenijim granama, a ako postoji određena sirovina ili kvalitetna radna snaga, treba podržati grane koje ih trebaju – navodi pročelnica mr. sc. Vesna Haluga, koja će sa stanjem zona upoznati sve gradonačelnike i načelnike, kao i županijske vijećnike. U županiji preporučuju da se krene od zona kakvih trenutačno nema u Međimurju, a kao primjer navode industrijsko-izvozne zone koje su postigle najveći zamah u svijetu, posebno u zemljama u razvoju. Smisao im je da se privlačenjem izravnih stranih investicija i modernih tehnologija grade novi industrijski pogoni, poveća devizni priljev i zaposlenost, poboljša kvaliteta proizvoda i snizi cijena domaćih proizvođača te tako poveća njihova međunarodna konkurentnost.

U Međimurju nije iskorišten potencijal za farmaceutsku, kozmetičku, duhansku, metalnu, strojogradnju i drugih industrija temeljenih na visokoj tehnologiji. Prostora ima i za turističke zone kao izdvojena područja za razvoj ekskluzivnog, elitnog turizma. Ima, tvrde u županiji, prostora i za barem jednu informacijsku zonu u koju bi se slijevale informacije, obrađivale i prodavale.

Takvi su tipovi zona, navodi mr. sc. Haluga, krajem 80-ih otvarani na Jamajci i u Dominikanskoj Republici. Trebale bi i barem dvije tranzitne zone u Murskom Središću i Kotoribi.

– Budući da Međimurska županija posljednjih 20 godina nije formirala slobodnu zonu ni poduzetnički inkubator, treba podržati osnivanje Tehnološko-inovacijskog centra, ali imati u vidu da, kasnimo 20 godina – ističe Vesna Haluga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije