Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Nicolas Sarkozy: Samoproglašeni predsjednik Europe

Nicolas Sarkozy, francuski predsjednik
import
VL
Autor
Stojan De Prato
04.07.2008.
u 20:03

Instinktivan političar. Energičan. Odlučan. Prevrtljiv. Prgav. Egocentričan. Sve su to atributi koje se pripisuju Nicolasu Paulu Stephaneu Sarközyju Nagy-Bocsayu (53), sinu izbjegloga mađarskog sitnog plemića Pu00E1la i Andree Mallah, kćeri solunskoga sefarda urologa i venerologa Aharona “Benica” Mallaha i francuske pučanke katolkinje Adele Bouvier.

Sarkozy, od 16. svibnja 2007. predsjednik Francuske Republike i suknez kneževine Andorre, od 1. srpnja ove godine polugodišnji je predsjedatelj Europskoga vijeća, skupa šefova država ili vlada 27 zemalja članica Europske unije.

Iako se u nedavnome tv-interviewu proglasio “predsjednikom Europe”, predsjedateljica EU je Francuska, a ne on.
Sarkozy, doduše, na francusku politiku ima odlučujući utjecaj, no u EU on je samo prvi među jednakima, s mogućnošću da tijekom svoje prioritete nametne na europski dnevni red.

Francusko je predsjedanje trebalo završiti velikim krešendom: imenovanjem novih ključnih voditelja EU, u skladu s Lisabonskim ugovorom: predsjednika EU s obnovljivim 2,5-godišnjim mandatom i “ministra vanjskih poslova”.
Pad Lisabonskoga ugovora na irskome referendumu poremetio je taj plan, ali i općeniti Sarkozyjev naum da francusko predsjedništvo donese veliki proboj Europe prema građanima; dobar će dio vremena morati utrošiti na spašavanje Lisabona.

A kako ga u Belinu doživljavaju kao zaigrana dječarca, spremnoga na svakakva iznenađenja – poput Euromediteranske unije, koji je obznanio novinarima prije no što je o tome išta natuknuo europskim kolegama – već su ga proljetos Nijemci odlučili obuzdati uspostavom brojnih francusko-njemačkih radnih skupina.

Sarkozy, koji je na francuskim izborima pobijedio s liberalnom reformskom agendom, ali se ubrzo od nje okrenuo, i u EU zagovara “zaštitu građana od štetnih utjecaja globalizacije”. Odmah se sukobio s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom i s europskim povjerenikom za trgovinu Peterom Mandelsonom, optuživši ih za preveliki liberalizam, a premalu društvenu osjetljivost.

Zbog irskoga otpora i britanske nezainteresiranosti, Sarkozy će morati razvodniti svoj plan jačanja europskih obrambenih snaga. A da prevelikom energičnošću ne ugrozi spašavanje Lisabona u Irskoj, njemačka savezna kancelarica Angela Merkel najavila je da će mu i u tome poslu pomoći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije