Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZAVRELA SITUACIJA

Nezavisni vijećnici iz Županje prozivaju ministra Malenicu za strančarenje i kršenje zakona

Ministar uprave Ivan Malenica posjetio Međimursku županiju
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/3
29.10.2020.
u 11:11

Pomoć su zatražili i u Ministarstvu pravosuđa i uprave koje je zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća zaprimilo 9. listopada ali sjednica još uvijek nije sazvana.

Politička situacija u Županji već tjednima unazad je uzavrela, a u cijelu priču je od nedavno uključeno i Ministarstvo uprave. Razlog svim događanjima u Županji je očigledan raskol u HDZ-u pri čemu je nekoliko gradskih vijećnika okrenulo leđa gradonačelniku Davoru Miličeviću.

Sve to dovelo je do toga unatoč potpisima 1/3 vijećnika  predsjednica Gradskog vijeća Nada Galović i gradonačelnik Davor Miličević ne sazivaju sjednici Gradskoga vijeća, a što je u skladu s Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi. Nezavisni vijećnici zatražili su sazivanje sjednice Gradskog vijeća i od Ministarstva pravosuđa i uprave ali ni s te strane nema pomoći.

-Ministarstvo pravosuđa i uprave ne saziva sjednicu Gradskog vijeća Grada Županje, čime se otvoreno stavilo na stranu HDZ-ovih kršitelja zakona. Očito pod pritiskom lokalnih čelnika HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica (HDZ) ne saziva sjednicu Gradskog vijeća Grada Županje na inicijativu 1/3 vijećnika Grada Županje (6 vijećnika), navodi predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Županje Mladen Huber.

Pojašnjava kako su nezavisni vijećnici još 11. rujna dostavili obrazloženi zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća Grada Županje  predsjednici Gradskog vijeća Nadi Galović (HDZ) koja nije u skladu sa zakonom, u roku od 15 dana, sazvala sjednicu Gradskog vijeća Grada Županje. Potom je 29. rujna zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća Grada Županje dostavljen i gradonačelniku Županje Davoru Miličević (HDZ) ali niti on nije sazvao sjednicu. Pomoć su zatražili i u Ministarstvu pravosuđa i uprave koje je zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća zaprimilo 9. listopada ali sjednica još uvijek nije sazvana.

-Po datumima sastavljanja i dostave dopisa vidljivo je da Ministarstvo pravosuđa i uprave štiti HDZ-ovu predsjednicu vijeća i HDZ-ovog gradonačelnika Županje i maksimalno odugovlači održavanje sjednice Gradskog vijeća Grada Županje, na štetu Grada Županje, Gradskog vijeća i građana Grada Županje. Iz izvora bliskih HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije imamo informaciju da su čelni ljudi HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije bili kod ministra Ivana Malenice i tražili maksimalno odugovlačenje održavanja sjednice Gradskog vijeća Županje na inicijativu 1/3 vijećnika, zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u Županje, a ne sazivanjem iste očito je da se ministarstvo priklonilo strančarenju HDZ-a, a ne provođenju Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, navodi se u priopćenju Kluba nezavisnih vijećnika.

Dodaju i kako je zbog bojkotiranja rada Gradskog vijeća Grada Županje predsjednice Gradskog vijeća, gradonačelnika Županje i ministra iz Vlade Andreja Plenkovića upitno dobivanje 1,5 milijuna kuna iz proračuna za 2021. godinu za rad Vatrogasne postrojbe kao i da građani Županje neće plaćati manji prirez na porez na dohodak u iznosu od 9 posto %. Tvrde i kako iz istoga razloga građani Županje neće plaćati manju komunalnu naknadu, nižu cijenu vode, nižu cijenu odvoza smeća kao i da roditelji djece u dječjem vrtiću Maslačak neće plaćati manju cijenu smještaja u vrtić, a mlade obitelji koje grade kuću u Gradu Županji neće biti oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije