Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studija europske agencije:

Netočno je da muslimani nisu integrirani u EU

muslimani
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
22.09.2017.
u 20:03

Trećina ispitanika muslimanske vjere tvrdi da je u posljednjih pet godina prilikom traženja zaposlenja doživjelo diskriminaciju

Velika većina muslimana koji žive u Europskoj uniji ima visoku razinu povjerenja u demokratske institucije, njih 76 posto osjeća se snažno povezanima s državom u kojoj žive, unatoč tome što doživljavaju neki oblik diskriminacije i uznemiravanja – pokazuje najnovije istraživanje Agencije EU za temeljna prava (FRA).

Migrantski status

– Rezultati pokazuju da je tvrdnja kako muslimani nisu integrirani u društvo u EU potpuno netočna. Naprotiv, vidimo da kod njih postoji veća razina povjerenja u demokratske institucije negoli kod općeg stanovništva – izjavio je direktor FRA-e Michael O’Flaherty. Diskriminacija i uznemiravanje proizlazi iz dviju brojki među rezultatima ovog istraživanja: 31 posto ispitanika muslimanske vjeroispovijesti tvrdi da je u posljednjih pet godina prilikom traženja zaposlenja doživjelo diskriminaciju, dok 42 posto onih koje je policija zaustavljala u prethodnih godinu dana smatra da se to dogodilo zbog njihova migrantskog statusa ili pripadnosti etničkoj manjini. Istraživanje je provedeno među 10.527 ispitanika koji su se izjasnili kao muslimani u 15 država članica EU, od Slovenije, preko Austrije i Njemačke do Španjolske, Švedske i Francuske. Istraživanje nije obuhvatilo Hrvatsku.

– Veseli me povjerenje koje muslimanske zajednice u Europi imaju u javne institucije i vladavinu prava, usprkos pojedinačnim primjerima diskriminacije – izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

– Međutim, obeshrabren sam podacima prema kojima se tijekom posljednjih pet godina gotovo trećina muslimana osjetila diskriminiranima prilikom traženja posla, ali samo je 12% njih prijavilo najnovije slučajeve diskriminacije. Želim poručiti našim građanima muslimanske vjeroispovijesti da Europska komisija neće tolerirati netoleranciju. To je u suprotnosti s našim vrijednostima i našim zakonima – dodao je Timmermans.

Slovenija prednjači

Ovo istraživanje FRA-e uzelo je u obzir i istraživanja iz 2008., koja su pokazala stanove opće populacije prema muslimanskim došljacima: posebno negativni stavovi prema muslimanima prisutni su u Sloveniji (29 posto), Austriji (31%) i na Cipru (36%). Prosjek u svim ispitanim državama tada je bio oko 20 posto, premda je izgledno da su se stavovi prema muslimanima mijenjali od 2008.

 

Komentara 64

LK
L@k@konjic@
20:32 22.09.2017.

Nisu integrirani u Eu. Kada je njima šerijatski zakon iznad zakona države u kojoj su. To sve treba otjerati nazad u pijesak.

Avatar krkcro
krkcro
20:16 22.09.2017.

kakva Propaganda na vrhuncu ste

MA
marsovac
21:19 22.09.2017.

oni su integrirani ili bolje receno oni su se integrirali u socijalni sistem EU-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije