Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.09.2017. u 11:55

Junckerov govor bio je na crti interesa država, stranaka i moćnih lobija. Zadovoljio je sve

Usmjeren na budućnosti Europske unije, koja bi trebala biti čvršća iznutra i na svojim granicama, bio je govor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u Europarlamentu u Strasbourgu.

Zapravo je njime želio vratiti povjerenje Europljana u Komisiju i djelovanje njezina predsjednika, a dobar teren za to pružila mu je poboljšana ekonomska situacija. Nije u opasnosti ni euro, ni EU, ni Schengenski sporazum, odnosno ništa od onoga što su mnogi prije samo nekoliko godina vidjeli pred raspadom.

Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu
1/20

Do daljnjega neće biti proširenja...

“Ekonomija svake države je u porastu. Stvoreno je osam milijuna novih radnih mjesta i sada radi 230 milijuna europskih građana, što je više nego prije krize”, jak je vjetar u Junckerova jedra, koji je naznačio da je došao trenutak za stvaranje čvršćeg EU do 2025. godine. A za to “moramo zaštititi vanjske granice i uključiti Rumunjsku i Bugarsku u Schengen, a i Hrvatska zaslužuje ulazak u Schengenski sporazum čim bude ispunila kriterije”, kazao je Juncker.

Do daljnjega neće biti proširenja, dakle i Turska će još dugo ostati izvan EU. Juncker je dodao kako se Turska udaljila od europskih vrijednosti, kako treba osloboditi zatvorene novinare, i to “ne samo naše” (iz europskih zemalja) već i turske te da “treba prestati naše čelnike nazivati fašistima i nacistima”.

Govor je bio na crti interesa država, stranaka i moćnih lobija

Izlazak Velike Britanije nazvao je tužnim i tragičnim trenutkom zbog kojeg “ćemo uvijek žaliti, a vi ćete žaliti ubrzo”, kazao je Juncker skupini britanskih europarlamentaraca. Za borbu protiv terorizma potrebna je i neka vrsta europske CIA-e te agencija za kibernetičku sigurnost.

Junckerov govor bio je na crti interesa država, stranaka i moćnih lobija. Dakle, zadovoljio je sve ključne države i njihove lidere. Njemačku je obranio od turskih optužaba, Francuskoj je obećao više glede klimatskih promjena, Italiju, Grčku i Španjolsku nazvao spasiteljicama europskog obraza jer su se same sučeljavale s izbjegličkom krizom, a i Hrvatska je dobila prolaz za ulazak u Schengen. Slovensko-hrvatska pogranična kriza nije, ipak, vrijedna spomena u takvim europskim okvirima.  

Komentara 4

PR
prajdali100
18:59 14.09.2017.

Silvije, u Srbiji je konsternacija.Juncker je navodno pripomenuo da bi Crna gora i Srbija mogle u EU 2025 godine.Mislim da je to prebrzo !!!Pogotovu u slučaju Srbije koja misli da može vječno sjediti na 4 stolice.E nece moci Vučicu obrijani četnički vojvodo.

BO
bozzika
12:05 14.09.2017.

samo ti sebi zamisljaj taku sugavu eu di samo zemlje koje su vama važne i u dogovoru pljackate male i ucjenjuje te,hrvatska treba čim se opet od nje nešto zatraži da istupi iz eu,pa nek' vam Slovenci i Srbi budu suradnici jer ste očito svi istog kova zato vam mi i nepasemo pa nas svi ucjenjuje te.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije