Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postoji zamjena

Nestašica poznatog lijeka protiv alergije: Nastali su problemi u proizvodnji...

Zagreb: Gradska ljekarna na Zrinjevcu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
19.09.2023.
u 11:25

Slično je i s privremenom nestašicom Belupova lijeka Normabel 10 mg/2 ml – otopina za injekciju, kojeg će nedostajati do sredine listopada

Zbog problema u proizvodnji do 3. studenog Belupo je HALMED-u prijavio nestašicu svog sirupa Alerdin 0,5 mg/ml, oralna otopina desloratadin, često korištenog protiv alergije. Propisuje se odraslima, adolescentima i djeci starijoj od jedne godine za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije

– Međutim, u ljekarnama je dostupan sirup Aerius koji je istog sastava odnosno sadrži istu djelatnu tvar desloratin, tako da pacijenti nisu bez lijeka – potvrdila nam je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. 

VEZANI ČLANCI:

Slično je i s privremenom nestašicom Belupova lijeka Normabel 10 mg/2 ml, otopina za injekciju, kojeg će nedostajati do sredine listopada. Dostupno je više oblika  lijekova s djelatnom tvari diazepam pa i Normabela u drukčijim oblicima. 

Stalne nestašice bilježe se i za ozempic, lijek za dijabetes koji je u SAD-u registriran i za mršavljenje, za što se masovno počeo koristiti i u Europi. Pomama ljudi koji žele smršavjeti za Ozempicom rezultira učestalim nestašicama tog lijeka, a trenutačno je na HALMED-ovoj listi lijekova kojih nedostaje Ozempic 1 mg, otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici, i predviđa se da ga neće biti do kraja studenog. 

Istodobno buja crno tržište pripravaka s djelatnom tvari ozempica, semaglutidom. Liječnici stalno upozoravaju da su lijekovi kupljeni online većinom krivotvorine koje nerijetko mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, a u najmanju ruku je riječ o pripravcima bez ikakvog učinka osim izmamljivanja novaca. 

Zbog situacije s ozempicom u Hrvatskoj se javila inicijativa za protokolom prema kojem bi prednost pri nabavi lijeka imali dijabetičari, međutim u startu je propala jer jednako pravo na lijek imaju svi pacijenti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije