Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povrijeđen je sporazum

HAZU o sporu sa Slovenijom: Ugovoreni način arbitriranja izgubio je svaki smisao

Zvonko Kusić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
26.07.2015.
u 09:10

Postupkom Republike Slovenije i arbitra kojeg je imenovala u arbitražu za rješavanje graničnog spora s Republikom Hrvatskom bitno je povrijeđen arbitražni sporazum

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti smatraju svojom dužnošću pozvati na poduzimanje pravnih radnji u skladu s pravilima međunarodnog prava prijeko potrebnih za očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa u rješavanju graničnog spora s Republikom Slovenijom u za to primjerenom pravnom postupku, priopćeno je iz HAZU-a. .

"Postupkom Republike Slovenije i arbitra kojeg je imenovala u arbitražu za rješavanje graničnog spora s Republikom Hrvatskom bitno je povrijeđen arbitražni sporazum i učinjena flagrantna povreda temeljnog načela neovisnosti, nepristranosti i suzdržavanja strana u sporu od svakog utjecanja na arbitre izvan pravila postupka na čemu počivaju svi arbitražni postupci. Tim činom i očito neprihvatljivim načinom utjecaja slovenskog arbitra na druge arbitre ugovoreni način arbitriranja izgubio je svaki smisao za ispunjenje zadatka koji je povjeren arbitražnom vijeću."

>>Slovenski mediji: ‘Hrvati sve zakuhali da miniraju arbitražu’

>>Pravo ne smije uzmaknuti pred prljavim igrama

Komentara 54

AB
abendblatt
09:29 26.07.2015.

Sabor mora izglasati nepovjerenje Arbitrazi, i zatrazit rakid i izlaz iz Arbitraze, druge opcije nema, ako Slovenci zele, nek izadju pred Sud za pomorsko pravo u Hamburgu.

Avatar aspalatos13
aspalatos13
10:25 26.07.2015.

Sada kada je sve jasno kao dan, konačno su se i mutavi akademici javili, i to kada su bili sigurni da su Milanović i Karamarko zauzeli zajednički stav, pa sada ovi uhljebi, mogu nešto i kazati bez bojazni za svojuu veliku i nezasluženu mirovinu koju uživaju. Bolje ni sada da niste ništa rekli.

DU
Deleted user
09:57 26.07.2015.

Onog trena kad je HR Vlada pod vodstvom mudrice-dvojkašice s PF Kosor krenula usvajati Rehn II platformu, ak. Rudolf kao voditelj komisije za razgraničavanje je zgađen dao ostavku izrekavši da ne želi da njegov unuk pomisli da je djed imaoo nešto s time. Usprkos tome, dakle da jedna nedvojbeno vrlo stručna osoba i povrh toga, obavljao je te dužnosti besplatno, sjetimo se bio je problem im osigurati službeni auto da na mogu na pregovaranja, učini takav revoltiran čin - naši mediji su svi do jednog slavili inovativnost, ledolomstvo Jadranke Kosor i ta njena šišmišarenja u kardinal crvenoj haljini s Pahorom su bila vijest tjedana i tjedana. Sjetimo se one emisije HTV gdje je Hloverka puku objašnjavala kako dobro smo prošli s arbitražom, a HDZ je via Šeks znalački stornirao zahtjev za referendumom. I desetak pravnih eksperata je pismom tražilo da se ne ide u tom smjeru - jer je izvjestan gubitak ozemlja i mora. Što sad vrijedi HAZU, post festum, kad onda "kad je grmilo i sijevalo" svi su bili opčinjeni Jadrankom Kosor kao srne farovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije