Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA LOPOVA Za vrijeme godišnjih odmora slavonski provalnici rade punom parom

Neoprezni ostanu bez 'pola kuće' dok uživaju na plaži

22.06.2009.
u 18:11

Dok za većinu građana ljeto znači sezonu putovanja i godišnjih odmora, ono provalnicima predstavlja najužurbaniji dio godine jer su, prema procjenama, u ljetnim mjesecima provale u stanove i kuće 20-ak posto češće nego u ostalom dijelu godine.

Nema slučajnih meta
Svake godine u Hrvatskoj bude provaljeno u oko dvadesetak tisuća objekata, a stanovi i kuće čiji su vlasnici po tjedan ili dva na moru tijekom godišnjeg odmora idealna su i laka meta provalnika. Lopova nije pošteđena ni Slavonija.

– Prije nekoliko godina ostali smo bez zlatnine, televizora i glazbene linije, a unutrašnjost kuće je devastirana. Dok smo bili na moru, netko je provalio u kuću - ispreturao sobe i odnio što je htio. Šteta nije bila velika, no odvratna je pomisao da je netko hodao po našem domu i radio što god je htio s našom imovinom dok smo mi bili stotinama kilometara daleko – priča nam Josipa Švarc iz Slavonskog Broda, napominjući kako je već iste godine u kuću ugradila alarmni sustav.

Oni koji nemaju sustav dojave, svoj dom ipak mogu zaštititi od nezvanih posjetitelja, i to pridržavajući se nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta. Kako zaštitari tvrde, provalnici ne obijaju stanove slučajno, već pažljivo promatraju svoju metu po nekoliko dana kako bi se uvjerili da u kući ili stanu nema nikoga.

Najbolja zaštita - susjed
– Spuštene rolete na prozorima koje se ne dižu po nekoliko dana gotovo su otvoreni poziv provalnicima. Zamolite susjeda ili prijatelja da vam svakih dan ili dva dođe do stana i otvori prozore kako bi se stan prozračio, ali i da bi potencijalni promatrač vidio da se netko nalazi u stanu.

Ujedno neka isprazni i poštu jer je sandučić zatrpan hrpom reklamnih letaka siguran znak da vlasnici stana nisu kod kuće – poručuje zaštitar Ivan Jakobić, specijaliziran za prevenciju provala. Dodaje i kako telefonski aparat treba stišati na minimum, a nikako se ne smije na sekretarici ostavljati poruka da su vlasnici duže vrijeme odsutni.

Ipak, uz sve mjere predostrožnosti, vlasnicima predlaže i policu osiguranja od provale, kojom će svaka eventualna šteta biti nadoknađena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije