Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska nestaje

Broj rođenih u zemlji manji nego ikad, lani na dan umiralo 150 ljudi

rodilište
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
20.02.2018.
u 13:03

Šterc: Nevjerojatno je da godišnje, ne računajući iseljavanje, nestaje gotovo 18.000 ljudi, a nema nijednog komentara službene politike

U Hrvatskoj je lani rođeno najmanje djece ikad, njih samo 36.647, a istodobno bilo je najviše umrlih nakon 1991. godine, 54.261 osoba, što znači da je prosječno svaki dan u našoj zemlji umiralo gotovo 150 ljudi.

Pokazuju to privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku koji bi za svaku odgovornu vlast i opoziciju, ako im je stalo do budućnosti ove zemlje i života građana, trebali biti crveni alarm i problem broj jedan u zemlji. U suprotnom, ako nastave sa šutnjom i kozmetičkim mjerama, to samo govori da ih nije briga kakve će mirovine, zdravstvene usluge i socijalnu skrb sutra imati građani jer znaju da su oni sami sebe i svoje obitelji dobro osigurali.

Iseljavanje stiže na naplatu

Najmanji broj rođene djece u Hrvatskoj posljedica je i iseljavanja mladih. Demograf doc. dr. Stjepan Šterc ističe da su podaci DZS-a za prvih 10 mjeseci 2017. najavljivali ovakvu katastrofu i da će prirodni pad (razlika između broja umrlih i rođenih, op.a) biti gotovo 18 tisuća ljudi.
– Imamo nevjerojatnu situaciju da godišnje, ne računajući iseljavanje, nestaje gotovo 18.000 ljudi, a nema nijednog komentara službene politike, nadležnog Ministarstva za demografiju na tu cifru! Već sljedeće godine prirodni pad će se približiti brojci od 20 tisuća ljudi, a broj rođene djece spustiti na 35.000 jer kad gledate starosnu strukturu stanovništva, broj žena u fertilnoj dobi i iseljavanje, jasno je da ne može biti bolje bez cjelovite demografske politike – kaže Šterc. Trend smanjivanja rodnosti ubrzan je, dodaje, zbog iseljavanja jer se najviše iseljavaju mladi od 20 do 40 godina, među njima i obitelji s trudnicama, što je vrlo zabrinjavajuće.

Mjere poput povećanja rodiljnih naknada i produžetak rada vrtića naziva tehničkima, koje su daleko od demografske revitalizacijske politike, koju provode razvijene zemlje. Demograf prof. dr. Nenad Pokos navodi da će konačni broj rođenih u 2017. biti još manji od 36.647 djece jer je u privremene podatke DZS-a uključen stanovit broj djece rođen u Hrvatskoj, kojima majke nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

Na selu starije stanovništvo

Napominje i da je privremeni broj umrlih najveći nakon 1991., ali će i tu doći do manjih korekcija zbog umrlih koji nisu imali prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. Broj živorođene djece u deset godina smanjen je za 13% jer je 2007. živorođeno 41.910 djece, a u odnosu na 1987. broj živorođenih smanjen je više od četvrtine. Pokos ističe da će se idućih godina prirodni pad stanovništva produbljivati i zbog nedostatka adekvatne populacijske politike na državnoj razini.

Nasuprot padu nataliteta, broj umrlih idućih godina se neće značajnije smanjivati zbog brojnijih generacija rođenih nakon 2. svjetskoga rata, dodaje, a upravo te osobe ulaze u dob znatno podložniju riziku smrti. Danas se najviše djece rađa u gradovima, jer je zbog neravnomjernog razvoja zemlje u manjim sredinama ostalo uglavnom starije stanovništvo. Pokos ističe i da je prema podacima DZS-a iz 2016. u Gradu Zagrebu živorođeno 21,6% ukupnog broja djece u Hrvatskoj. U pet najvećih gradova, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru živorođena je gotovo trećina (32,5%) ukupnog broja djece u Hrvatskoj.

Komentara 8

DU
Deleted user
18:09 20.02.2018.

I kaj sad, da se "svekoliko pučanstvo" uzrujava, dok oni koje masno plaćamo samo donose "nove" propise i puštaju da stvari idu niz brdo - samo da sve izdrži dok traje njihov mandat - samo to ih zanima

DU
Deleted user
13:15 20.02.2018.

Sve ovo moglo se predvidjeti još i prije 25g i za to nije trebalo biti nešto posebno pametan. Trebalo je samo malo više dobre političke volje i istinske ljubavi prema svome narodu i domovini a manje prema njegovim bogatstvima. Sva domoljubna energija otišla je u stvaranje krkanske aristokracije predvođene Todorićem, Mamićem, Horvatinčićem i sličnima. Ali, na žalost, društvo ne počiva na onima koji otimaju nego na onima koji stvaraju iz ničega.

KD
kdog
13:12 20.02.2018.

ma boli njih dok got je njima dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije