Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plus za PING

Nema prepreka kad je važan cilj – svima dati pravo na internet

PING Pitomača
Foto: Marija Lovrenc/VLM
1/3
10.02.2011.
u 13:00

– Velike tvrtke neće dovesti internet u selo za pet ljudi, negdje je nemoguće, a mladi danas trebaju stalni i brzi pristup, pa imamo bežičnu mrežu – kažu

Organiziraju koncerte, daruju krv, rješavaju probleme oko interneta, hodaju po krovovima kada treba.

To su članovi pitomačke udruge PING koji su najbolji primjer da se marljivim radom, idejama i dobrom voljom ostvaruju ciljevi i planovi.

O webu sve besplatno

Udruga PING iz Pitomače jedna je od najbrojnijih u Hrvatskoj – u šest godina okupila je gotovo tisuću članova, zaljubljenike u računala, informatiku i srodna područja.

– Počeli smo s LAN partyjima, igricama svakog mjeseca i nastavili druženje do danas – priča Danijel Begović koji kaže da su većina članova mladi do 30 godina. Udruga besplatno podučava mještane informatici, od otvaranja maila do postavljanja Facebook profila, korištenja Worda i drugih programa, a najviše interesa dobili su postavljanjem bežične internetske mreže koja je pokrila područje od Lozana do Đurđevca i šire. – Velike telekomunikacijske tvrtke neće uvesti infrastrukturu za pet ljudi u selu, negdje je to i nemoguće, a mladi danas žele brzi pristup internetu u svako doba. Modem je zastario, a mi smo naučili koristiti novu, kvalitetniju opremu – objašnjava Mišel Begović zašto su u svako selo pitomačke općine, a i šire, doveli svijet preko interneta.

Prilagoditi se svakome

Hodali su po krovovima, postavljali antene, prilagođavali mrežu za potrebe svakog korisnika, a planiraju svojom bežičnom mrežom stići i do Virovitice. Svaku investiciju podmiruju iz članarina i rijetkih donacija, od troškova održavanja mreže do novih antena, računala, opreme... Članarina je 400 kuna godišnje, što za svakog člana udruge znači besplatni internet, neograničeno, ali i – sudjelovanje u dobrim djelima.

Udruga je internet poklonila svima koji su na usluzi mještanima – vatrogascima, školama, institucijama. Kad se "sruši" sustav, nekome zatreba računalo, stvori se problem sa signalom ili treba organizirati dobrotvorni koncert – PING je tu, hvale mještani mlade koji ne znaju za prepreke.

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar tkozna
tkozna
15:13 10.02.2011.

BRAVO!

Avatar stravaxx
stravaxx
15:18 10.02.2011.

predobro da bude i ostvareno. vjerujte da će vas HEP i državna administracija zakočiti i na žalost s toga sega nebu nikaj....

MI
mix1
16:57 23.02.2011.

daj ne serite kad ne možete toliko pojesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije