Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret

Neki Nijemci će u mirovinu sa 63 godine – reforme će koštati 160 milijardi eura

angela merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.01.2014.
u 18:30


Schröder: Kako ćemo to financirati. Ovo je apsolutno krivi signal

Angela Merkel jučer se upisala u povijest kao prva kancelarka ili kancelar koji je vladinu izjavu u Bundestagu dala sjedeći, zbog bolova koje i dalje osjeća nakon pada na skijaškom trčanju prije četiri tjedna. U prvom svom nastupu ove godine kao šefica velike koalicije Merkel je imala pune ruke posla. Najavila je tri ključne reforme u idućem četverogodišnjem mandatu – mirovinsku reformu, energetski zaokret i puno bolje uvjete za zaposlene.

Plaća, a ne socijala

Preobrazba mirovinskog sustava najveća je reforma u novijoj njemačkoj povijesti, javljaju njemački mediji, i težit će čak 160 milijardi eura do 2030. godine. Godišnje će njemački porezni obveznici za mirovine morati izdvajati od devet do 11 milijardi eura više nego dosad. Ključna točka reforme je dopuštanje odlaska u mirovinu sa 63 godine, ali samo za osobe koje su 45 godina uplaćivale mirovinsko osiguranje. Do sada je donja granica za odlazak u punu mirovinu bila 65 godina.– Sigurnost socijalnog sustava mora se uskladiti s demografskim tokovima. Zbog toga smo dobnu granicu za mirovinu povećali na 67 godina, ali osobama koji 45 godina plaćaju mirovinsko osiguranje omogućit ćemo umirovljenje sa 63 godine.

Također, moramo osigurati lakše zapošljavanje starijih – poručila je kancelarka Merkel.Iako su prijedlog o ranijoj mirovini demokršćani, koje vodi Merkel, prihvatili pod pritiskom socijaldemokrata u pregovorima o velikoj koaliciji, prva kritika mirovinske reforme došla je upravo od jednog od najuglednijih socijaldemokrata Gerharda Schrödera.

– Na koji način ćemo financirati te mirovine. To je apsolutno krivi signal – kazao je Schröder, uz napomenu da ta reforma nije u skladu s demografskim trendovima i starenju stanovništva. Mirovinska reforma predviđa i povećanje mirovina za majke, veća davanja za osobe koje su na rehabilitaciji te 25-postotnu povišicu u iduće četiri godine za njegu.

Na te je najave Merkel dobila veliki pljesak i iz tabora SPD-a, što je u prošlom sazivu Bundestaga bilo nezamislivo. No tada su bili ljuti suparnici, a sada su koalicijski partneri.Merkel je najavila da neće odustati od politike energetskog zaokreta – potpunog odustajanja od nuklearne i prelaska na obnovljive izvore energije. Do sada su se tome žestoko protivili dojučerašnji koalicijski partneri CDU/CSU-a liberali, ali sada njih više nema u Bundestagu pa je put i za ovu reformu otvoren.– Ako je netko u stanju to napraviti, onda je to samo Njemačka – kazala je Merkel.

Također, Merkel je najavila i uvođenje zakonski propisane najniže satnice od 8,5 eura bruto, ali tek od iduće godine. Na taj način nitko u Njemačkoj tko radi puno radno vrijeme od 35 sati tjedno ne bi smio imati plaću manju od 1000 eura i uza svoj rad primati još i socijalnu naknadu.

Ja dobro – sve dobro

Dio svog govora Merkel je posvetila i europskom pitanju. Kazala je da je očekivanje ukrajinskog naroda za demokratskim reformama i težnja prema EU opravdana. Osvrćući se na Europu, Merkel je ustvrdila da “kriza još nije potpuno prevladana”. Njemački komentatori zamjeraju joj nastavak politike zapostavljanja EU.“Njemačka dobro – sve dobro. Ja dobro – nastavi tako“, sažeo je komentator Spiegela Roland Nelles.

>> Merkel izgubila dugogodišnju titulu najpopularnije političarke

Komentara 2

DU
Deleted user
22:50 30.01.2014.

Neki njemci ce u mirovinu sa 63 godine? Ja mislim da "neki" njemci nikad nece vidjet mirovine jer ce im cigani i ostali socijal-turisti oglodati i na kraju i kost ce pozderati kao hijene. Njemacka pada na koljena u rokuku 5 godina i sve se rusi kao kula od karata i nitko vise na ovome svijetu nece spominjati ime EU .Citava ta umjetna i nedemokratska tvorevina zvana EU i predvodena/DIKTAT/ Njemackom je neodrziva.Isto tako to vrijedi i za Euro.Neo-liberalizam je ziva propast za covjecanstvo a Njemacku ne vode njemci vec drugi.Njemci nemaji nista u svojim rukama od 1945 g.Pricati o nekoj njihovoj suverenosti je vrlo neozbiljno.

AA
aabbcc
11:28 31.01.2014.

9 g. OS.+ 2g. zanata i sa 18god. stekli ste zakonsko pravo na rad. +45g.rada=63g. i markel penzija pod uslovom da ste nekada izvrdali nesposobnost za sluzenje vojske. ___ Bog je milostiv a Vrag ostaje Vrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije