Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trogodišnja suspenzija

Neke biskupije u Italiji ukidaju kumstva: Svelo se na društveni običaj, vjerska dimnezija jedva vidljiva

Koprivnica: Sakrament Svete potvrde u župi Mo?ile, ilustracija
Marijan Susenj/PIXSELL
27.04.2023.
u 10:08

Crkveni zakon nalaže da bi kume i kumovi trebali pratiti djecu na njihovom putu vjere i otvarati im kršćansku perspektivu na život. No danas je to rijetkost jer su se kumstva svela na osnaživanje rodbinsko-prijateljskih odnosa, a ponekad i poslovnih odnosa.

Tri biskupije u južnoj Italiji, Teano-Calvi, Alife-Caiazzo i Sessa Aurunca, objavile su da u bližoj budućnosti više neće dopuštati kumstva. One nisu prve u ovome jer je u Italiji posljednjih godina nekoliko biskupija već donijelo tu odluku, piše Točkazarez. Prije tri godine biskup Michaele Fusco najavio je trogodišnju suspenziju krsnog kumstva u biskupiji Sulmona-Valva. Svoju odluku obrazložio je činjenicom da se “praksa odabira kumova svela na društveni običaj, u kojem je vjerska dimenzija jedva vidljiva”. Slično je odlučeno i 2021. u sicilijanskoj biskupiji Catania.

U priopćenju biskupa Giacoma Cirullija stoji da „današnje kumstvo više nije u skladu s vremenom u kojem živimo”. “U današnjem društveno-crkvenom kontekstu, ova služba je dobrim dijelom izgubila svoju izvornu ulogu i vrijednost.” Crkveni zakon nalaže da bi kume i kumovi trebali pratiti djecu na njihovom putu vjere i otvarati im kršćansku perspektivu na život. No danas je to rijetkost jer su se kumstva svela na osnaživanje rodbinsko-prijateljskih odnosa, a ponekad i poslovnih odnosa. Znaju se odabirati "imućniji" kumovi da bi se osigurale bolji pokloni. 

Prema Zakoniku kanonskog prava, krštenje i krizma vrijede i bez kumova. Biskup Cirulli koji je nadležan za tri biskupije koje su zadnje donijele ovu odluku ističe da odluka ne mora biti konačna. Za tri godine provjerit će se postoji li kod primatelja sakramenata doista stvarna želja za konkretnom pratnjom u vjeri ili je ljudima svejedno, ako mladi kršćani odrastaju bez kumova.

VIDEO: Plenković o Banožićevom APN-u: Osim što je ministar, on je građanin Republike Hrvatske

 

Komentara 1

TI
Tinček
16:20 27.04.2023.

Ne može biti zabranjeno, nego neobavezno. Ili nisu katoličke.. smrdi na Hot fake news.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije