Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLA NEKAD I DANAS
Povratak na članak

Nekad su u razredima bila dva - tri odlikaša, a danas su gotovo svi odlikaši. Roditelji su bili na strani učitelja

Roditelji rade, a školarci su u boravku ili ih čuvaju braća...

Komentari 51

Avatar niwrad
niwrad
19:27 07.09.2016.

To je rezultat djelovanja uhljebničkih sekti tipa psiholozi koje pod krinkom dobrobiti djece smišljaju nekakve teorije i eksperimente koji nemaju veze sa stvarnošću jer negiraju tradicionalne metode odgoja koje su destilirane kroz dugu povijest odnosa roditelja i djece i koje dokazano funkcioniraju jer je na njima izgrađena zapadna civilizacija. Rezultat novih, progresivnih metoda je nepoštovanje roditelja i učitelja, traženje prava svih vrsta i oblika, negiranje obveza, velika očekivanja uz malo uloženog truda i sl. A sve to stoga što razni pametnjakovići prodaju maglu i pokušavaju smisliti toplu vodu u odgoju.

VL
GD
Gospon Drug
19:31 07.09.2016.

Nekad je sve bilo jednostavnije,dva tri pametnjakovića su lako sa ostalima a danas svi bedaki hočeju biti pametni...

VL
Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:05 07.09.2016.

Škola je nestala odavno, preostalo je samo dodvoravanje rodjama i manijacima koji se predstavljaju uzorima društva. Pametniji učenici znaju da moraju van ako ne žele plesati u tom kolu.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
19:29 07.09.2016.

Uvest prijemne i za srednju kak i za faks...i sve riješeno !?

VL
TH
than
23:23 07.09.2016.

Osnovna skola je stvarno sto se tice ocjena izgubila svaki smisao. Imaju i neke srednje prijemne (jezicne jezike, mioc ima prirodne....), a onda dodje sok. Ne znaju niti za 2, a imali 5 iz tog predmeta.

VL
BI
bigred1
22:52 07.09.2016.

ja sam 1.i 2.razred srednje imao 17 predmeta i 2 prakse,bravarsku i tekstilnu. 5 dana 7 sati subota 6. 1dan praksa tekstilna ujutro od 7 do 13 ,bravarska 1 dan od 10 do 13. na praksi je bilo dobro jer sam pojeo u tvornici kuhani topli gablec. 3.i 4. razred nije bilo više bravarske prakse i 3 predmeta su bila manje ali je došla predvojnička .putovao sam do vlaka pješke 2 kilometra i vlakom 7 km. nastava je završila u 19 45 a vlak je išao u 21 20min. nismo ga čekali u krčmi nego smo se skupili u razredu i pisali zadaće i učili. ponekad su čistačice otišle prije nas pa smo ostavili sve uredno. zbog svega ja poštujem i priznajem znanje.

VL
Avatar Jmslbrod
Jmslbrod
06:19 08.09.2016.

Kako objasniti "chobanu"da njegovo dijete nije za odlikasa?!,pa nastavnik bi mogao nadrapati.

VL
Avatar pendreck
pendreck
21:48 07.09.2016.

Sorry, ali od kad se sjecam (dakle i SerYU tijekom kraja 70ih i 80ih je bila velika inflacija odlikasa.

VL
IV
Ivan2706
20:36 07.09.2016.

Žalosno je da na ovu temu gotovo da i nema komentara. Godinama nam samoproglaseni strucnjaci u skolstvu serviraju svoje "pametne" ideje. Pisu doktorate koje osim njih samih nitko ne cita ali na zalost uzimaju si za pravo da pisu knjigee iz kojih nasa djeca trebaju nesto nauciti. Gospodo ako ne znate to nije sramota. Samo odstupite a za nasu djecu prevedite udzbenike koje koriste npr. njemacka djeca. Zalosno je da djeca vise vremena provedu na instrukcijama nego u skoli. Sigurno da u skolstvu ima dobrih ucitelja ali na zalost ima jako puno i onih koji su u tu struju zalutali.

VL
VI
virkom
01:44 08.09.2016.

Ocjene nisu bitne! Sa najboljim ocjenama i fenomenalnim diplomama može čovjek biti toliko nesposoban da živi, da sudjeluje u životu s drugim ljudima, može biti pravi se.ro.nja. Ovo što djeca ovog samohranog tate proživljavaju, što uče iz života, a za život mnoga djeca ne nauče ni sa 25 godina starosti. Odricanje, trud, skromnost, radišnost, poštovanje, ljubav. Svaka čast ovome tati!!! Sudbina vas je s.j.ebala, ali život nudi puno više od suza i tuge! Kad ti djeca odrastu i postanu LJUDI, ne pita te nitko kakve su mu bile ocjene.

VL
JD
jdoranic
15:54 08.09.2016.

Nije točno "da šezdesetih godina u školama nije bilo kuta". Ja sam krenula u 1.razred 1968. i morali smo nositi kute. Djevojčice duge, a dečki kratke i nismo ih uopće voljeli.

VL
JZ
Jedan_Zagrepčanec
18:24 08.09.2016.

Bilo je kuta. I šezdesetih i sedamdesetih i osamdesetih... Školstvo se jako pokvarilo negdje sedamdesetih (tzv. Šuvarova reforma). Međutim, ono što je ostalo dobro bilo je to da su učitelji i profesori imali autoritet, mogli su i kažnjavati djecu. Sad ih ne smiju ni loše ocijeniti... Bilo je i tada odlikaša s "navučenom" ocjenom, ali ipak ih je bilo manje nego danas. Danas se zbog utjecaja pseudopsihologije, suvremene sociologije, "pedagogije" i kojekakvih bolesnih načina razmišljanja koje se kroz te "znanosti" uvode i provode, ne smije kažnjavati jer to bi loše utjecalo na psihu djeteta (nas su kažnjavali i davali nam loše ocjene kad nismo znali i u prosjeku smo bili discipliraniji i odrasli smo većinom u normalne ljude... Današnje su profesore i učitelje "kastrirali". Nedisciplinirani učenici mogu raditi što žele i ne smije im se ništa učiniti, a usuđuju se i napadati profesore koji znaju da će dobiti suspenziju ili otkaz ako bilo što poduzmu kako bi zaštitili sebe ili učenike koje zlostavlja neki od učenika. I još ih nekažnjeno mogu napadati kojekakvi nabrijani roditelji... Tragedija. To treba mijenjati.

VL
DU
Deleted user
12:22 09.09.2016.

U nomalnom svijetu mnoga djeca ne bi ni prismrdila školi već bi bili u popravnim domovima zbog agresivnog ponašanja, škole su pune agresivaca koji maltretiraju druge, a to profesori zajedno s roditeljima i ostalim prosvj. djelatnicima(čitaj uhljebima) skrivaju. Ocjene su još najmanji problem u cijeloj priči. Da se očiste škole od takvih škole bi bile puno ljepše i ugodnije mjesto za mnoge učenike.

VL
TI
tiziana
20:35 08.09.2016.

Gospodine Mario, veliko poštovanje!Pok. gospođa bila bi ponosna na Vas i djecu. Puno sreće i zdravlja želim cijeloj obitelji!

VL
ER
Erick
00:10 08.09.2016.

Zato sto imamo toliko odlikasa, mio smo poznati po svijetu kao izumitelji a dobitnika Nobelove nagrade imamo na pretek.

VL
DU
Deleted user
08:01 08.09.2016.

Sjećam se ja osamdesetih isto smo u osnovnoj školi imali četvrto odlikaša. Na kraju su uposli mioc matematička škola i svi su pali na ispitu zapravo bili su toliko loši u ispitima da uopće nisu upisali tu školu. Toliko o mitu da su nekada učenici bili bolji, zapravo i profesori su favorizirali to četvora učenika, pa su svi dobili petice na kraju osnovne škole.

VL
LE
lektor
09:04 08.09.2016.

Tijekom cijeloga moga školovanja u osnovnoj školi i gimnaziji nitko u razredu nije imao sve petice (pa čak ni ja, ha-ha-ha)!

VL
MA
Malenkost
09:14 08.09.2016.

Da tako je bilo prije. Ja sam 50+. U osmoljetki i Šuvarovoj srednjoj 1 ili 2 odlikasa. U nas u dalmatinskoj zagori bijase siromastvo. Posjet Splitu dozivljavali kao nagradu. Na selu smo ostavljeni sami sebi. 67 Nije bilo vodovoda i kupatila ili WC. Ucitelj je bio cijenjen. Mi Seljaci bijasmo iskoristeni od svih slojeva vecih od nas. Veterinar, Zubar, Doktor... , svi nas gledase prezirno. Vec tada sam mrzio tadasnjo drustvo. Pa cak sam es radovao raspadu YU. Danas je sve gore. Doduse 45 godina prodose ali zaludo. Skole nitko ne shvaca ozbiljno. Roditelji bulje nezaposleni pušeći i pijuckajući u TV te prate servirane serije iz Turske ili Egipta a o skolarcima se nitko ne brine. Vec s 45 godina Krnjavi. Higijena je losa. Ponasanje strahota. Gdje ide HR? Sve je unisteno. Vec sam 38 godina vani. HR Stanje je za plakanje. Franji nek je vjecno hvala. Zalosno.

VL
AN
AnusCroatica
12:28 08.09.2016.

Zbog "prava", kojega imaju svi osim učitelja, najbolji kadar doslovno bježi iz škola! Moj stari kolega, pedagog, znao je reći: Ako želiš za....i roditelja, daj djetetu peticu...

VL
SP
sprco
17:38 08.09.2016.

danas gotovo svi odlikasi a djeca nikad gluplja.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.