Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan zagorskog mlijeka

Nek' konačno pijemo pravo domaće!

Mlijeko
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/3
07.11.2013.
u 12:00

Građanima je u Zabok, u povodu otvaranja trećega mljekomata u Krapinsko-zagorskoj županiji, podijeljeno ukupno 1330 litara mlijeka

U sklopu prvog Dana zagorskog mlijeka koji je organizirala Krapinsko-zagorska županija, u Zaboku je pušten u rad treći mljekomat u Zagorju. U zdravici čašom svježeg domaćeg mlijeka proizvođača Poljoprivrednog gospodarstva Mladić, župan Željko Kolar je napomenuo da je cilj da Zagorci imaju mljekomat u svakom gradu i većoj općini.

Sam Dan zagorskog mlijeka osmišljen je kako bi se pomoglo proizvođačima i očuvanju mljekarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno potaklo građane na konzumaciju kvalitetnog domaćeg mlijeka i stvaranje dobrih prehrambenih navika, pa je Županija s oko osam tisuća kuna financirala podjelu 1330 litara besplatnog mlijeka s PG Mladić i OPG Benko na mljekomatima u Zlataru, Krapini i Zaboku.

Zaboravili koliko je zdravo

- Dan zagorskog mlijeka postat će tradicija i volio bih da iduće godine imamo barem sedam mljekomata. Zabravili smo koliko je domaće mlijeko zdravo, puno minerala i vitamina. U županiji imamo pad grla i isporučitelja mlijeka, no on je s 2012. godine na 2013. godinu puno manji nego ranije, ipak se stanje stabiliziralo, a svi koji su opstali dosta su uložili, imaju modernu tehnologiju i imamo mlijeko vrhunske kvalitete. U Zagorju je 6319 grla i 376 isporučitelja mlijeka, a preko 90 posto mlijeka je prvoklasno što je odličan rezultat – istaknuo je župan Željko Kolar, dodavši kako će Županija u idućoj godini, što se tiče pomoći poljoprivrednicima, naglasak staviti na izradu projektne dokumentacije, jer se u poljoprivredu mora ulagati i pratiti tehnologija razvitka i standardi Europske unije, te će polovica svote namijenjene poljoprivredi biti za izradu projektne dokumentacije za pomoć farmama i OPG-ima za natjecanje za fondove Europske unije.

Investitor u mljekomat vrijedan oko 10 tisuća eura u Zaboku, postavljen kod Supercentra Trgocentar, je PG Mladić, koje ima i mljekomat u Zlataru. Cijena litre mlijeka je šest kuna, a može se kupiti tijekom čitavog dana.

- U Zlataru je dobro krenulo s mljekomatom, prodaja je bila u početku do sto litara dnevno, sada je palo na 50 - 60 litara, a za mljekomat u Zaboku odlučili smo se jer je sredina veća, pa očekujemo i veći promet. Naše mlijeko je ekstra kvalitetno, ja uvijek kažem da krava daje mlijeko, a ovo što kupujemo u trgovini se samo zove mlijeko. Kupci su zadovoljni, no prodaja je malo pala jer se nekima teško naviknuti na to mlijeko, ili im je teško nositi ambalažu, a i ljeti je sezona bučnice pa se mlijeko koristilo i više za kiseljenje. Mlijeko je domaće, ništa mu nije oduzeto niti dodato, ohlađeno je na tri stupnja, iz njega se mogu raditi sir i vrhnje te se nadam da će kupci biti zadovoljni – rekao je Željko Mladić.

Potencijalni kupci

Zadovoljstvo puštanjem u pogon mljekomata, ali i poklonom Županije, odnosno besplatnom litrom mlijeka, već su na otvaranju izrazili prvi potencijalni kupci.

- Mljekomat je super, nek’ i mi konačno pijemo i jedemo pravo domaće mlijeko od naših kravica, možemo ga i kiseliti, raditi sir i vrhnje, kupovat ću ga sigurno redovito – veseli se 73-godišnji umirovljenik Željko Vranić, a Danijela Novosel, 40-godišnja medicinska sestra, rekla je da podržava ovu inicijativu.

- Pravo mlijeko kao iz djetinjstva kada sam dolazila djedu i baki na praznike, volimo domaće s naših farmi i redovito ćemo kupovati ovo mlijeko. Gesta besplatnog mlijeka je odlična, jer svaka kuna dobro dođe - zaključila je Danijela Novosel.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije