Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS JOHNSON

Neće nam Unija pisati zakone nakon Brexita, kao što nećemo ni mi njoj

Boris Johnson
Foto: FRANK AUGSTEIN/Press Association/PIXSELL
1/2
04.02.2020.
u 16:35

Nema potrebe da u sporazumu o slobodnoj trgovini prihvatimo propise EU o tržišnom natjecanju, kaže Johnson

Radije ću prihvatiti carine nego se podvrgnuti pravilima EU, poručio je britanski premijer Boris Johnson u jučerašnjem govoru, prvi radni dan nakon formalnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije i 332 dana prije kraja prijelaznog razdoblja u kojemu je sve u odnosima Londona i Europe ostalo isto kao i prije Brexita, ali u kojemu treba dogovoriti kako će izgledati budući odnosi nakon tog prijelaznog razdoblja.

Slijede teški pregovori

Johnson u te pregovore ulazi s tvrdim stavom da se ne želi ugovorno obvezati na prihvaćanje europskih propisa i standarda u područjima poput državnih poticaja, prava radnika, zaštite okoliša i sličnog, sve u zamjenu za pristup jedinstvenom tržištu EU bez carina i kvota.

– Nema nikakve potrebe da u sporazumu o slobodnoj trgovini prihvatimo propise EU o tržišnom natjecanju, državnim poticajima ili okolišu – rekao je Johnson u govoru u Londonu. – Kao što nema nikakve potrebe da EU kopira naše propise i standarde. Pa nećemo ni mi sprečavati Talijane da izvoze aute ili Nijemce da izvoze vino u našu zemlju bez carina tako što ćemo im uvjetovati da prihvate naše propise o rodiljskom dopustu ili plastičnim žličicama za kavu – dodao je Johnson.

Istodobno, u Bruxellesu je jučer objavljen nacrt pregovaračkih smjernica EU, koji je odmah pao u ruke Hrvatske kao predsjedateljice Vijećem EU zadužene da te smjernice budu usvojene do kraja ovog mjeseca. I prema tom nacrtu, cilj EU u novim pregovorima o budućim odnosima nakon Brexita je da se Ujedinjeno Kraljevstvo obveže na poštivanje pravila EU u zamjenu za neometano trgovanje s jedinstvenim tržištem EU, te da pristane na zadržavanje “tradicionalnog” prava europskih ribara da ribare u britanskim vodama i obrnuto.

Jučerašnja objava početnih pozicija Londona i Bruxellesa u novim pregovorima pokazala je da će ti pregovori o budućim odnosima biti teži nego pregovori o povlačenju, koji su u nekoliko navrata izgledali kao da će se raspasti i završiti kaotičnim Brexitom. Brexit se dogodio u noći na subotu na uređen način, ali o ishodu novih pregovora ovisi hoće li prijelazno razdoblje, koje je zasad predviđeno da traje do 31. prosinca 2020., završiti kaosom ili na uređen način koji će omogućiti partnerstvo i trgovanje nakon što Britanci iziđu ne samo iz EU, nego i iz carinske unije i iz jedinstvenog tržišta.

Nismo naivni

– Želimo slobodnu trgovinu, ali nismo naivni – rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier na konferenciji za novinare u Bruxellesu. – Nudimo trgovanje bez carina i kvota, ali pod uvjetom da se ispune dvije pretpostavke. Prvo, da postoje specifične i jasne smjernice koje će osigurati jednake uvjete poslovanja. Drugo, da sporazum o slobodnoj trgovini uključuje i sporazum o ribarstvu koji će omogućiti recipročni neometani pristup vodama i tržištima, i zajedničke kvote – dodao je Barnier.

Doček Brexita, snimio: Tomislav Krasnec

Komentara 18

DU
Deleted user
18:46 04.02.2020.

Podrška Britaniji, EU je loša organizacija

DU
Deleted user
19:03 04.02.2020.

Ja sam prije mislio da je EU dobra, međutim nakon 6 godina članstva osim masovnog egzodusa mladih i obrazovanih, ništa se uočljivije nije dogodilo, EU iscrpljuje Hrvatsku i ekonomski i materijalno i demografski, referendum o izlasku Hrvatske iz EU-a je jedino pravo rješenje.

SS
SS11223344
18:51 04.02.2020.

Treba provesti referendum o CROEXIT-u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije