Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENO NOVO POGORŠANJE

Nebo nad središnjom Hrvatskom proparalo čak 800 munja! DHMZ za Večernji: 'Sigurno će biti toga opet'

Pogled na Makarsku i munje u bračkom kanalu prema Splitu
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
1/7
21.11.2023.
u 16:47

Od srijede se očekuje postupno smirivanje vremena, s četvrtkom i petkom uglavnom bez oborina. Novo nestabilnije razdoblje dolazi za vikend, iako se zasad čini manje intenzivnim u usporedbi s ovom kišnom epizodom.

U noći s ponedjeljka na utorak snažno nevrijeme uznemirilo je građane diljem Hrvatske. Grmljavina i brojni udari munje probudili su mnoge u glavnom gradu, a neki su promjenu vremena čak zamijenili za potres, što je zabilježila i aplikacija EMSC. Jak vjetar i obilna kiša nastavili su se i tijekom utorka, a posebno teška situacija bila je u Zadru, gdje su zbog vremenskih neprilika bili poplavljeni mnogi dijelovi grada, automobili su ostali zarobljeni na prometnicama, a vatrogasci su imali desetak intervencija.

Tako su prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za Večernji list potvrdili da je na području Zadra u razdoblju od šest do devet sati ujutro na automatskoj meteorološkoj postaji izmjereno oko 60 litara kiše po četvornom metru, pri čemu je najjači intenzitet oborine bio između sedam i osam sati, kada je pala čak 41 litra po četvornom metru. Osim kiše, ističe DHMZ, intenzivan grmljavinski sustav rezultirao je proizvodnjom velikog broja munja, pa je tako nad područjem središnje Hrvatske detektirano oko 800 munja, od kojih su neke imale i vrlo veliku jakost struje, dosežući čak 100 kA. - Pojava ovog događaja u noćnim satima doprinijela je jačem i intenzivnijem dojmu grmljavine budući da je ostala buka grada bila zamjetno manja - objašnjavaju prognostičari DHMZ-a.

GALERIJA Zbog jakih kiša potopljene zadarske ulice

Pogled na Makarsku i munje u bračkom kanalu prema Splitu
1/6

Iako su mnogi isticali da nikada nisu doživjeli ovakve vremenske događaje tijekom hladnijih mjeseci, iz DHMZ-a ističu da oni doista tada jesu rjeđi, no ne i iznimka. - Prošlost svjedoči o njihovoj pojavi, a sigurno će javljati i tijekom narednih godina - kazuju.

Nas je, pak, zanimala i ona kratkoročnija prognoza. - Od sutra se očekuje postupno smirivanje vremena, s četvrtkom i petkom uglavnom bez oborina. Novo nestabilnije razdoblje dolazi za vikend, iako se zasad čini manje intenzivnim u usporedbi s ovom kišnom epizodom - prognoziraju iz DHMZ-a, dok se na njihovoj stranici za srijedu najavljuje još: "Umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, osobito u Lici te u Dalmaciji, gdje su još u noći i ujutro lokalno mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom. Uglavnom u višim predjelima gorske Hrvatske susnježica i snijeg. U drugom dijelu dana djelomično razvedravanje uz postupan prestanak oborine, najkasnije na krajnjem jugu."

VEZANI ČLANCI:

Konačno, zamolili smo prognostičare DHMZ-a da nam objasne može li se sinoćnja pojava povezati s klimatskim promjenama. -Teško, no globalno zagrijavanje atmosfere definitivno doprinosi ekstremnijem ponašanju meteoroloških fenomena poput grmljavinskih oluja i pojave velike količine oborine u kratkom razdoblju na nekom području. Naime, toplija atmosfera može primiti više vlaga, a time se i znatno povećava količina energije koja za posljedicu ima ekstremnije i opasnije vremenske prilike - zaključuju za Večernji.

VIDEO Vozimo se šibenskom rivom: Dolac i katedrala najugroženiji od poplave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije