Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRUČNIK ZA OLUJE

Munje i gromovi nisu isto, a znate li razliku između grmljenja i grmljavine?

Oluja praćena munjama zahvatila područje Zagreba
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/4
21.11.2023.
u 10:57

"Definitivno je krivo reći da je grom izazvao požar ili da je grom ubio čovjeka jer umjesto riječi grom treba stajati munja. Grom označava tek zvučnu pojavu", pojasnio je stručnjak.

Građani diljem Hrvatske u noći s ponedjeljka na utorak nisu mogli mirno spavati. Mnoge su probudili snažni udari vjetra i jaka kiša, a o nevremenu koje je pogodilo Hrvatsku danas pričaju svi. Međutim, koriste li pritom ispravnu terminologiju? Što je grmljavina, a što grmljenje? Što je točno veća opasnost za ljude na zemlji, munja ili grom te što je ispravnije pisati? Odgovori na ta pitanja mogu se pronaći na stranicama Državnog hidrometeorološkog saveza.

Munja i grom su povezani fenomeni koji se pojavljuju tijekom oluja, ali imaju različite karakteristike. Munja je kratkotrajno električno izbijanje u atmosferi. Najčešće nastaju u oblaku kumulonimbusu koji djeluje poput velikog električnog kondenzatora: gornji dio oblaka je pozitivno nabijen, a donji uglavnom negativno, a uzroci takve raspodjele naboja u oblaku nalaze se u složenim procesima samog oblaka. Nakon nastupa kritične razlike naboja između oblaka i tla, dolazi do električnog pražnjenja (izbijanja) koje nazivamo munja. - Električno pražnjenje popraćeno je svjetlosnim očitovanjem ili sijevanjem i zvučnim očitovanjem ili grmljenjem, a zajedno čine grmljavinu - piše DHMZ. 

Munja se može javiti unutar oblaka (npr. između vrha i podnice oblaka), između dva oblaka, između oblaka i atmosfere te između oblaka i Zemljine površine. Međutim, ako se električno pražnjenje odvija na Zemljinoj površini, zove se grom, objašnjava dalje DHMZ. Konačno, grmljenje je zvučna pojava koja slijedi munju. Nastaje naglim širenjem i stezanjem zraka zbog njegova jakog zagrijavanja (25 000 K) unutar kanala pražnjenja tvoreći eksplozivni zvuk. Samo grmljenje traje više sekundi, a čuje se na udaljenosti većoj od 20 kilometara, pa čak do 65 kilometara.

"Definitivno je krivo reći da je grom izazvao požar ili da je grom ubio čovjeka jer umjesto riječi grom treba stajati munja. Grom označava tek zvučnu pojavu. Trebamo imati odgovornost prema svom jeziku", slikovito je nedavno za Hinu pojasnio Slavko Vujević, stručnjak za munje i profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) na kojem predaje predmet Zaštita od munje i uzemljenje. Vujević je pojasnio i što učiniti kada počne olujno nevrijeme praćeno grmljavinom i munjama. Preporučuje da se najbolje skloniti u čvrstu građevinu, zgradu ili kuću. Može se skloniti i u automobil, ali ne u onaj s platnenim krovom. U slučaju, pak, da se u blizini nalazi kakvo osamljeno stablo, nije se pametno skloniti ispod njega, pogotovo ne u blizini njegovog debla. Preporučuje se da se od debla treba odmaknuti na udaljenost koja je približna njegovoj visini.

VEZANI ČLANCI:

Inače, u čitavoj Hrvatskoj će i u utorak biti pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, a na Jadranu i područjima uz njega lokalno izraženim pljuskovima s grmljavinom, dok su u najvišem gorju mogući susnježica i snijeg, prognoza je DHMZ-a. Izdano je i crveno upozorenje, i to za jak vjetar za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal. 

VIDEO Zagrepčani probjedli noć uz strašnu grmljavinu: Nevrijeme je ispraznilo skoro cijeli Dolac

Komentara 1

LU
luftbrenzzer
11:40 21.11.2023.

Koga drmne munja ili grom njemu semantika preciznog nazivlja biva irelevantna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije