Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

“Ne želimo biti meta za pljačkaše ”

volksbank (1)
Nino Strmotić/PIXSELL
07.03.2011.
u 17:37

Spriječiti pljačku s ovakvim taktičkim postupanjima zaštitara praktično je nemoguće, rekao je Željko Cvrtila, bivši policajac

Zaštitari bi trebali biti drugi ešalon policije, no i dalje su zbog taktičkih i metodoloških pogrešaka glineni golubovi na meti razbojnika, moglo se čuti jučer na okruglom stolu u zagrebačkoj gradskoj vijećnici o položaju 27.000 zaštitara.

– Svi ste vidjeli što je bilo u Zvonimirovoj za vrijeme pljačke Fine. Na zaštitare se pucalo s ulice. U posljednjem tragičnom slučaju pljačke Volksbanke zaštitar je pak napravio pogrešku i goloruk krenuo na pljačkaša. Spriječiti oružanu pljačku s ovakvim metodološkim i taktičkim postupanjima zaštitara praktično je nemoguće – kazao je Željko Cvrtila, bivši policajac, trenutačno konzultant u Uredu za poslovnu i privatnu sigurnost. Napomenuo je da prema postojećem Zakonu o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem nije definirano gdje treba smjestiti zaštitara u objektima koje štite. Podsjetimo, Damir Klapšec (49), zaštitar Sokola Marića, ubijen je u prosincu u pljački poslovnice Volksbanke u zagrebačkoj Dubravi te je deveta žrtva oružanih razbojstava u posljednjih pet godina u novčarskim ustanovama. Iako zakon propisuje da se novčarske ustanove štite protuprovalnim i protuprepadnim sustavom, videonadzorom te tjelesnom zaštitom, u praksi je drukčije.

– Videonadzorom se ne suzbijaju razbojstava, on se rabi tijekom obrade nakon što se dogodi pljačka. Pljačkaši su na tim snimkama neprepoznatljivi jer su maskirani – kazao je Cvrtila, napomenuvši da je nužno mijenjanje zakona i jačanje sigurnosti u novčarskim kućama, ali da treba i bolje i jasnije definirati način njihova osiguranja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
01:16 10.03.2011.

Prepišite zakon kakav je u EU i sve je riješeno.Kako ste znali prepisati i primjeniti zakon o pušenju u ugostiteljskim objektima tako prepišite i ovaj.Upotreba vatrenog oružja još uvijek nije precizno definirana i nitko u Hrvatskoj ne može znati uu kojem slučaju se može upotrijebiti vatreno oružje a da se ne prekorače ovlasti zaštitara.Zato kriminalci se olako odlučuju na pljačku a kada nešto pođe krivo lako i zapucaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije