Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremna alternativa

Ne uspiju li ledolomci, led na Dunavu razbijat će eksplozivom!

Ledolomac
Davor Javorović/PIXSELL
09.02.2012.
u 17:48

– Sada se vidi koliko je bilo važno transportirati dravski led na vrijeme. Da to nismo učinili, Dunav ga ne bi mogao primati – kaže direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.

Mađarski ledolomci uplovit će u Hrvatsku u subotu, najkasnije nedjelju.

– Nužno je korištenje mađarskih ledolomaca od Vukovara do Dunavfeldvara. Zbog situacije i hidroloških prilika koje su izrazito nepovoljne, odlučeno je da se od Mađarske zatraži četiri ledolomca, a ne dva. Zahtjev je poslan danas i u roku od dva dana moraju doći – kaže direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković. Očekuje se, dodao je, povećanje leda na Dunavu, a čak je moguć i ledostaj.

– To će otežati pronos ledenih santi kroz Hrvatsku, a poznato je područje Daljske krivine gdje su povoljni uvjeti za stvaranje ledenih barijera. Sada se vidi koliko je bilo važno transportirati dravski led na vrijeme. Da to nismo učinili, Dunav ga ne bi mogao primati. Stvorili smo prostor za led od 20 kilometara za evukaciju – dodao je Đuroković.

Ako mađarske grdosije ne uspiju, spremna je i alternativa. – Vjerujem da ćemo s ledolomcima održati protočnost korita, a krajnja je mjera razbijanje minsko-eksplozivnim sredstvima – objasnio je. Nizak vodostaj ne prijeti stvaranju ledenih poplava, ali je isto tako stvorio uvjete za stvaranje ledenih barijera.

– Ledene poplave mogu se dogoditi kada dođe do naglog zatopljenja uzvodno. Tada je moguć donos velikih količina vode u naše područje.

Komentara 2

DU
Deleted user
18:29 09.02.2012.

Hrvatska ima previse minskih-exploziva na kopnu, u ostalom exploziv ce ubijati neduznu ribu sto mislim da je zakonom zabranjeno! Nek Bozja volja ili priroda napravi svoje !!!

CA
cro.army
09:35 10.02.2012.

Mi njima Čačića oni nama ledolomce...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije