Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Šeks

Ne uspije li preslagivanje i dođe li do novih izbora, Karamarko bi trebao odstupiti s čela HDZ-a

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.06.2016.
u 12:46

Na ponovljenim izborima HDZ bi pretrpio i ne bi ostao stranka koja bi mogla formirati vladu. Ne mogu ići protiv sebe i HDZ-a – priznaje Šeks.

HDZ-ov Vladimir Šeks danas je komentirao aktualnu političku situaciju te ustvrdio kako sve ovo sliči na teatar apsurda.

– Ova kriza može rezultirati na dva načina, jedan način je to da hrvatska demokracija pretrpi teške udarce i da ide u sunovrat, a druga je da ta kriza rezultira ozdravljenjem pacijenta. Kao što u svakoj bolesti kriza koja teško pogađa nečije zdravlje može rezultirati fatalnim ishodom ili ozdravljenjem, nadam se da će ova kriza rezultirati ozdravljenjem hrvatske demokracije. Prvo se treba doći do dna krize. Do stvarnog, dubokog dna krize kada cijelo društvo dođe to tog dna i kada vidi da ide u ponor, a institucije prestanu funkcionirati – parlament, vlada, stranke, kada dođe do potpune paralize, onda nastupa završni trenutak krize kada se u pravilu događa to da dođe do ozdravljenja pacijenta – kaže Šeks

A što će točno biti dno?

– Na dnu ćemo biti ako dođe do takve paralize da ne uspije preslagivanje, ako dođe do opoziva premijera pa onda ako preslagivanje ne uspije. Tada nastupa trenutak kada nema više efektivnog funkcioniranja ni parlamenta ni Vlade. Tada nastupa trenutak kada će doći do raspisivanja izbora. Glavne stranke u koaliciji HDZ i Most, HDZ poglavito, nastoje izbjeći izbore s punim pravom jer ne mogu očekivati da će postići pobjednički rezultat na budućim izborima. Most također, njemu bi se prepolovio rejting. SDP mudro iz prikrajka šuti i promatra razvoj situacije, njihove akcije rastu. Iz HDZ-a daju uvjeravanja da će doći do preslagivanja – objašnjava Šeks. Upitan vjeruje li u to da će doći do preslagivanja, Šeks uzvraća da on nije politički vjernik, već je racionalan.

– Vidjet ćemo hoće li se to dogoditi ili je riječ o velikom blefu pa će se kasnije reći da su nas drugi iznevjerili – odgovara Šeks.

Smatra da bi HDZ trebao odustati od opoziva premijera jer to nije realan zahtjev, ali ne može govoriti uime HDZ-a. Zašto misli da bi HDZ mogao blefirati s pričom da ima novu većinu, pitaju ga novinari.

– Blefirati se može motiviran time da se do zadnjeg trenutka spasi prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, da se izbjegne 18. lipanj, dan "D" kada bi mu se izglasalo nepovjerenje, što bi bio veliki politički udarac za njega i za HDZ. Zagovarao sam da Karamarko podnese ostavku. Na kraju se i on priklonio tome i uz dodatne uvjete da odstupe premijer i Petrov. Na kraju se priklonio tome, ako treba, da sva trojica trebaju odstupiti. A kako će se to rasplesti – mislim da ni "plenum vangi" ne bi to mogao riješiti – kazao je Šeks. Upitan može li se naći nova funkcionalna većina bez Mosta, odgovara da je sve moguće.

– U politici i ljubavi sve je moguće. Druga je stvar kako to može funkcionirati. Može šepajući funkcionirati do prvog zaokreta – uvjeren je Šeks. Kaže da je HDZ imao izvrsnu šansu pola godine prije ovih izbora za uspjeh.

– No tada je vodstvo stranke, umjesto da se okrene životnim temama i sâmo kritizira Vladu Milanovića zbog neispunjenja 21 točke i nagovijesti što bi napravili u rastu gospodarstva, nezaposlenosti, okrenuli su se lustraciji, izdajnicima, ustašama i partizanima, time su dobivenu pobjedu doveli u pitanje i došli u situaciju da moraju  s Mostom zajedno oformiti Vladu. Vidimo kako je to prošlo – primijetio je Šeks.

Da je još uvijek saborski zastupnik, ne bi, kaže, potpisao inicijativu za samoraspuštanje Sabora jer je svjestan da HDZ ne bi dobro prošao na izborima.

– Ja sam član HDZ-a i držim da treba imati ulogu u političkom životu Hrvatske. Doduše uz određene personalne promjene. I da bi na ponovljenim izborima HDZ pretrpio i da ne bi ostao stranka koja bi mogla formirati vladu. Ne mogu ići protiv sebe i HDZ-a – priznaje Šeks.

Ako ne uspije novo preslagivanje većine i ako dođe do izbora, smatra da bi bilo politički logično da stranku vodi netko drugi umjesto Tomislava Karamarka

>> Milanović: Imat ćemo dovoljno potpisa. Reiner odbio u dnevni red staviti zahtjev Laburista za raspuštanje Sabora

Komentara 36

Avatar juricamesko
juricamesko
13:19 10.06.2016.

kad god Hdz treba napraviti štetu Šeks se dobrovoljno javi.nećeš ti više kadrovirati po stranci.

TP
trias politica
13:20 10.06.2016.

Ti buš onda došao na čelo?

Avatar juricamesko
juricamesko
13:12 10.06.2016.

kako pomalo i sigurno UDBA aktivira svoje spavače.našao se ponovo Šeks prodavati svoju mudrost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije