Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitna pomoć Sisak

"Ne plaćaju prekovremeno, a radimo i 24 sata dnevno"

'15.09.2010., Sisak - Iz sisacke Hitne pomoci upuceno anonimno pismo o nepravilnostima u radu ove sluzbe. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
17.09.2010.
u 15:05

Ravnateljica Nikolina Pintar tvrdi da nekim radnicima ne odgovaraju promjene koje uvodi, pa se zato bune

Anonimno pismo nedavno poslano u redakcije lokalnih medija još je jedno u posljednjih godinu dana koje je bacilo crno svjetlo na sisački Dom zdravlja. Djelatnici potpisani kao medicinske sestre i tehničari hitne pomoći optužuju da im poslodavac ne plaća prekovremeni rad, dok se liječnicima to isto plaća, te da im se 12-satne smjene produžuju na cijeli dan bez odmora. Medicinske sestre spominju da nemaju ni svoje prostorije za boravak tijekom radnog turnusa, a liječnici i vozači spavaju u krevetima.

– Ne tražimo da nam se omogući spavanje, već da poslodavac onda i ostalim djelatnicima to zabrani – pišu anonimci. Optužuju ravnateljicu ustanove Nikolinu Pintar da ne vodi računa o osoblju, jer je zabranila pranje zaštitne odjeće u praonici gdje se pere i ostalo rublje. Naime, perući radnu odjeću kod kuće riskiraju širenje zaraze u svojim obiteljima. – Nažalost, zbog morbidnih okolnosti koje vladaju u Domu zdravlja i prijetnji otkazima morali smo se obratiti bez imena i potpisa – stoji na kraju pisma.

Da ništa od navedenog nije istina tvrdi ravnateljica N. Pintar. Zbog financijske situacije prekovremeni rad, kaže, nikome, pa ni liječnicima, nije plaćen zadnjih godinu dana. Tvrdi da sestre i vozači rade po 12 sati, dok 24-satne smjene odrađuju liječnici koji putuju iz Zagreba, jer su sami tako tražili. Pranje odjeće počela je kontrolirati jer su stizali preveliki računi. Ispostavilo se, kaže, da su neki prali privatno rublje te svakodnevno mijenjali posteljinu na kojoj su spavali. – Počela sam uvoditi promjene koje se nekima ne sviđaju. Neke sestre namještale su si da rade po 10 blagdana godišnje i povećaju si plaću, dok su druge radile jedan blagdan. Svi moraju imati izjednačene satnice. Ipak, većina djelatnika ove ustanove je kvalitetna, odgovorna i profesionalna, a nekolicina koja se žali zanemariva je – govori Pintar. Dodaje da zna da je pismo poslalo troje, četvero nezadovoljnih djelatnika, a ne svi tehničari i sestre, kako stoji u pismu.

Djelatnici u svom pismu navode i loše sanitarno-higijenske uvjete rada, male čekaonice te način i položaj u kojem pacijenti čekaju pregled. Sumnjaju i u ispravnost i sigurnost službenih vozila zbog servisa u kojima se održavaju. – Uvjeti nisu idealni, ali na neke stvari se ne može utjecati. Otkako smo promijenili servis i voditelja voznog parka auti se konačno održavaju kako treba. Imali smo vozila koja su sustavno neodržavana i trebalo je vremena da se ta situacija popravi – kaže ravnateljica.

Inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dom zdravlja Sisak posjetila je u ožujku ove godine, te nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Posljednje anonimno pismo, osim medijima, poslano je i u MZSS, koji je po hitnom postupku tražio očitovanje ravnateljice Pintar. Kontrole nakon toga nije bilo.

Komentara 5

NT
ntblzg
21:19 17.09.2010.

Kako to da nema nepravilnosti? Kako jedan doktor može imati preko 300 sati mjesečno? Kako to da su međuljudski odnosi toliko poremećeni da je uvučeno i državno odvjetništvo?

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
04:30 18.09.2010.

e međuljudski odnosi su najveći problem svake veće radne skupine, a o tome nitko ne vodi računa, to je bitka na život i smrt, sa najpodlijim i najnižim udarcima sa svih strana... a s političke su najjjači... j... ti sisstemmtizzzaciju

NO
nosonja
17:55 18.09.2010.

Ne vjerujem joj niti jedne jedine riječi. Đubre se dočepalo vlasti pa opali po radnicima. Nikolina,doći će dan kad ćeš i ti odletjeti sa tog radnog mjesta!!!! Kad bi se potpisali tek onda bi bilo maltretiranja i jašenja r(j)adnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije