Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spanov stručnjak za cyber sigurnost prenosi znanja profesorima

Nastavnici dobili poduku o kibernetičkoj sigurnosti

storyeditor/2023-12-14/PXL_210217_15680325.jpg
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
15.12.2023.
u 09:23

Ključne točke edukacije: sigurnije lozinke, bolja zaštita korisničkih računa, zlonamjerni softveri i opasnosti na društvenim mrežama

Profesori i nastavnici strukovnih škola sudjelovali su na vrlo važnoj edukaciji o kibernetičkoj sigurnosti koju su zajednički organizirali Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Span Centar kibernetičke sigurnosti. Zbog sve učestalijih kibernetičkih napada, svakodnevne primjene računala, mobitela i interneta nastavnici moraju svladati osnovna načela sigurnosti kako bi isto znanje mogli prenijeti svojim učenicima i kako bi mogli prepoznati potencijalne prijetnje s kojima se suočavaju učenici.

Edukaciju nastavnicima koji u školi ne predaju samo i isključivo informatiku nego i ostale predmete držao je Zoran Kežman, Spanov stručnjak za cyber sigurnost koji im je prenio znanja za bolje razumijevanje ozbiljnosti prijetnji u kibernetičkom svijetu. On je zadužen i za sve edukacije koje će se održavati u Centru kibernetičke sigurnosti, a koje neće biti namijenjene samo nastavnicima nego i drugim zaposlenicima iz javnog, ali i privatnog sektora.

Uskoro i zakon

– Ovo usavršavanje bilo je namijenjeno primarno profesorima i nastavnicima strukovnih škola koji žele biti sigurniji u korištenju računala, mobilnih uređaja i interneta, bez obzira na njihovo informatičko predznanje. Želimo im pomoći da što bolje razumiju okruženje u kojem živimo te sve učestalije kibernetičke prijetnje koje mogu imati znatne posljedice i za poslovne organizacije i za privatni život – naglasila je Irena Kos Kukec, viša stručna savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ona ističe da je znanje koje učitelji dobivaju na ovoj edukaciji važno i da bi oni među svojim učenicima i u radnom okruženju podizali svijest o ovoj prevažnoj temi za sve nas. Uskoro će pred Vladu usvajanje Zakona o kibernetičkoj sigurnosti kao prvi korak u procesu prenošenja direktive EU o kibernetičkoj sigurnosti. EU je još u siječnju donio Direktivu o mjerama za visoku razinu kibernetičke sigurnosti, a sve države članice sada je moraju prenijeti u svoja zakonodavstva, i to najkasnije do 17. listopada 2024.

POVEZANI ČLANCI:

U sklopu ove edukacije 35 nastavnika iz više od 20 škola imalo je priliku naučiti više o sigurnijem korištenju računala, interneta, društvenih mreža i elektroničke pošte. Neke od ključnih točaka edukacije bile su usmjerene na postavljanje sigurnijih lozinki i bolju zaštitu korisničkih računa, zatim na izbjegavanje zlonamjernih softvera, sigurnije rukovanje dokumentima te siguran rad izvan ureda, a posebna je pozornost posvećena edukaciji o opasnostima na društvenim mrežama.

Ljudske pogreške

– Ljudske pogreške kao što su “loše” lozinke, “krivi” klik i preuzimanje sumnjivih datoteka odgovorne su za više od 80 posto proboja cyber sigurnosti. A ove pogreške događaju nam se i na poslu i u privatnom životu. Zato je stjecanje odgovarajućih znanja o prijetnjama u online svijetu i načinima zaštite važno za svakog pojedinca, a ne samo za velike kompanije. Posebno nam je drago ova znanja dijeliti s profesorima i nastavnicima. Tako zajedno pridonosimo širenju svijesti o kibernetičkoj sigurnosti – poručio je Zoran Kežman. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Okršaj s umjetnom inteligencijom: Putinu pitanje o dvojnicima postavio - njegov dvojnik

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije