Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA FIMI MEDIA

Sanader: Nikada ništa nisam tražio za sebe. Za stranku još i manje

Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
11.02.2020.
u 22:04

Ivo Sanader jutros je doveden na zagrebački Županijski sud gdje mu se nastavlja suđenje za aferu Fimi media.

Polako se oslanjajući na štaku, praćen trojicom pravosudnih policajca, Ivo Sanader jučer malo prije 10 sati prolazio je hodnikom zagrebačkog Županijskog suda. Odredište mu je bila jedna od sudnica u kojoj mu se održava ponovljeno suđenje za aferu Fimi media. A na tom suđenju, koje je počelo u svibnju 2016. te je nakon toga gotovo godinu i pol dana bilo u prekidu zbog teške bolesti Nevenke Jurak, koja je u međuvremenu preminula, bivši je premijer počeo s iznošenjem obrane. No čim je sjeo na optuženičku klupu, Sanader je prvo sudsko vijeće obavijestio o svojim zdravstvenim problemima.

– Prije nekoliko dana sam hospitaliziran. Obavljam neke pretrage te zbog problema s kralježnicom ne mogu sjediti više od dvadesetak minuta do pola sata. Pa molim sudsko vijeće da mi omogući kraće pauze nakon proteka tog vremena – kazao je Sanader Ireni Kvaternik, predsjednici sudskog vijeća.

Ublažena retorika

Prije toga, njegov branitelj Čedo Prodanović sudu je predao nalaz medicinskog vještaka iz kojeg proizlazi da je Sanader raspravno sposoban, no da sudu ne može boraviti više od tri sata dnevno i to uz polusatnu pauzu, nakon sat i pol rasprave. S obzirom na ta ograničenja, pomalo je iznenađujuće što je Sanader s iznošenjem jednog djela obrane jučer završio nakon ukupno nekih sat i pol. Uz to najavio je da će s iznošenjem cijele obrane biti gotov danas.

Usporedbe radi, na prvom suđenju na kojem je nepravomoćno bio osuđen na devet godina zatvora, dok presudu nije ukinuo Vrhovni sud, obranu je iznosio šest dana. Tada je govorio kako je žrtva političkog progona, kako su mu taj politički progon zajedničkim snagama smjestili Jadranka Kosor, njegova nasljednica u premijerskoj fotelji, te Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik, a tvrdio je i da je bio najuspješniji hrvatski premijer te da je prava sramota što su ga odvukli na sud. No ništa od te ratničke retorike kojom se Sanader služio na raspravama tijekom 2011. i 2012. jučer se nije moglo čuti u sudnici. Bivši HDZ-ov premijer zvučao je puno pomirljivije, iako je odmah na početku optužnicu proglasio – iskonstruiranom.

– Odlučno odbacujem sve navode optužnice jer se radi o jednoj konstrukciji – kazao je Sanader.

Zatim je, uz napomenu da je uz njega optužena i stranka, odnosno HDZ, krenuo pojašnjavati kako je stranka organizirana, odnosno tko je sve prije njega bio u lancu odlučivanja. To njegovo izlaganje o unutrašnjom ustrojstvu HDZ-a na momente je izgledalo kao da na HDZ prebacuje krivnju za sve za što ga se tereti.

Naime, prema optužnici, Sanader, HDZ i ostali optuženici terete su da su preko Fimi medije iz državnih poduzeća izvukli oko 70 milijuna kuna te da je taj novac potrošen za financiranje crnih fondova HDZ-a i osobnih potreba Ive Sanadera. Sanader u obrani nije eksplicitno spominjao crne fondove, no u više navrata kazao je kako je za financiranje stranke bio zadužen glavni tajnik stranke, a u to vrijeme je to bio Ivan Jarnjak. Tvrdio je i da predsjednik stranke, a i Vlade, što je Sanader bio, nije imao vremena baviti se takvim stvarima. Ustvrdio je i da je HDZ bio najjača parlamentarna stranka, koja je dobro financijski stajala.

Sastanak u Vladi

– Mi smo imali dovoljno sredstava i nisu nam bila potrebna neka druga sredstva. Financirali smo se iz proračuna i od donacija, a ja ništa nisam tražio ni za sebe, a kamoli za stranku – kazao je Sanader.

Zanijekao je i da je ostale optuženike povezao u zločinačku grupu, te je kazao kako je sada pokojnu Nevenku Jurak, prije početka sudskog postupka, vidio svega dva puta. Govoreći o sastanku u Vladi iz travnja 2007., na kojem je, prema optužnici, direktorima državnih poduzeća naložio da rade s Fimi medijom, Sanader je kazao da je to laž.

– To je bio najobičniji sastanak kakvih sam kao premijer imao barem 70. Prije tog sastanka sve te tvrtke su s Fimi medijom radile barem dvije godine pa nije logično da sam im tada naložio da rade s tom tvrtkom – kazao je Sanader. 

Komentara 33

SO
Sotona
11:32 11.02.2020.

Tko malo zna misliti i služi se svojom glavom vidi o čemu je riječ . Imam njegovo mito 5 miliona hoćete slavni sude malo sutra ; ne ne treba nam nikada mi ti vjerujemo .zadrži to da ostaneš pri tomm svjedočenju da se ne predomisliš - To nije mito to je poklon nagrada za istinu od sud a... Strah od završetka procesa; ima tko davno na dobrom glasu zna se "Krivo-suđe" jer onda tek dobija ima pravo da se žrtva žali međunarodnome sudu za politički progon... A Balkan zna iz iskustava kako tamo prolaze Znamo da su i dvoboj sa Romima popušili -mudraci sa baljkanije prije nešto godina u eu sudnici / .... Zato se kako mi sve izgleda čeka da on izdahne pa da stvar bude povoljna u+za Hrvatsko balkansku pravdu . Suditi čovjeku na osnovu jer vjeruješ kriminalcima koji smo da se spase od visoke kazne pristaju da tvrde i sve bez dokaza da da da nemojte nas suditi mi prizanjemo da da da krali samo krali i sve Ivi dali zadnjoj budali ... Helmut Kol je imao crne fondove i primao lovu nije nije htio reći od koga pa GA Nijemci nisu sudili - nikako a ne decenijima se sramotiti . A znamo da niko ne poziranje u EU da je to tako zato nema suženja stranim državljanima niti isporuke na bazi "uvjerenja" a ne dokaza makar i da je Mađar ---. Jer poznaju igru kada ponavljaš laž onda postaje istina ... Lopov je i gotovo a i ovo je istina koji hrvat je pošten nakon pretrage i istrage uskoka da svakoga prieispita od početka - koliko nas je na slobodi ???? Dokaži da je drugačije onda si

Avatar Trica
Trica
11:05 11.02.2020.

Ne daj se Ivo i ne zaboravi onu staru izreku "ko prizna pola mu se prašta,a ko ne prizna prašta mu se sve":)) Bumo ih sve tužili kad te oslobode:))

GI
Gips
16:50 11.02.2020.

Ja to najbolje znam, nisi tražio nikad, istina. Samo si uzeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije