Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravnička analiza

Mađarski nadzornici: Suđenje Sanaderu i Hernádiju pristrano

Ivo Sanader
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.01.2020.
u 20:45

“USKOK-ovo i postupanje sudskog vijeća u brojnim aspektima izmaklo međunarodnim standardima”

Hrvatski tužitelji u slučaju Ive Sanadera i Zsolta Hernádija, koji su osuđeni na šest, odnosno dvije godine zbog primanja i davanja mita, bili su pristrani, kršili su međunarodno priznate standarde poštenog suđenja i prava optuženika, zaključak je dvojice neovisnih nadzornika koji su pratili suđenje, suca i profesora Kaija Ambos i lorda Davida Andersona.

Iako ih je imenovao odvjetnički tim Zsolta Hernádija, u skladu s protokolom koji regulira njihovo djelovanje moraju biti neovisni. Nijemac Kai Ambos, profesor kaznenog prava i sudac na Specijalnom sudu za Kosovo, te David Anderson, profesor na King’s Collegeu u Londonu, bivši nadzornik ljudskih prava za Vijeće Europe, donijeli su privremene zaključke o dokaznom postupku koji su pratili od 4. veljače do 16. prosinca 2019.

– Smatramo kako je USKOK-ovo postupanje u kaznenom progonu kao i ono Sudskog vijeća u ovoj fazi postupka u brojnim aspektima izmaklo međunarodno priznatim standardima poštenog suđenja – kažu.

Prvo vještačenje ističe širok raspon nepravilnosti, poput oštrog onemogućavanja obrane, neodobravanja adekvatnog vremena za pripremu, isključivanja javnosti iz ključnih točaka suđenja bez zapisnika, kršeći pravo javnog suđenja, nametanje odvjetnika od suda, kršeći pravo izbora pravnog zastupanja, a tu su i brojna druga kršenja osnovnih proceduralnih prava nužnih za pošteno suđenje. Tužiteljstvo se također oslanjalo na upitne svjedoke koji su bili uključeni u pranje novca i pod kaznenom istragom. Ovo prvo vještačenje jasno navodi kako je USKOK sustavno izbjegao istražiti glavnog svjedoka optužbe, Roberta Ježića, kao i njegova poslovnog partnera švicarskog odvjetnika Stephana Hürlimanna, kaže se u izvješću.

– Čini se da uloga Hürlimanna u pranju navodnog mita nije u potpunosti ispitana. USKOK nije utvrdio i istražio vjerodostojnost Roberta Ježića, a njihovo takvo provođenje istrage pokreće pitanje nepristranosti. Vjerodostojnost Ježića dovedena je u pitanje statusom sudionika, njegovom koristi u iznosu od pet milijuna eura i njegovim osobnim interesom u osudi Hernádija – ističu.

Ježić nije uspio vratiti sudu pet milijuna eura za koje tvrdi da su mu proslijeđeni u navodnoj transakciji mita. U međuvremenu, USKOK je neobjašnjivo zanemario svjedočenja ključnih svjedoka, naftnog konzultanta Imrea Fazekasa i ruskog naftnog magnata Mihaila Gucerijeva koji tvrde kako je spornih pet milijuna eura zapravo ukrao Ježića u sklopu prikrivene ruske lobističke operacije za kontrolu nad novim europskim plinskim terminalom na Krku. Navedene ozbiljne nepravilnosti, zaključuje se u stručnom vještačenju, rezultirale su nepravednim suđenjem i kršenjem međunarodnih i standarda EU.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Ivo Sanader
1/29

Komentara 5

BO
booloo
00:54 05.01.2020.

Mađarski nadzornici: Suđenje Sanaderu i Hernádiju pristrano ---------------------------------------------------- normalno kad Hrvatska ima sprdosuđe a ne pravosuđe (kako mu neki tepaju). ko još vjeruje lopovu koji optuži drugog za primanje mita da bi sebi smanjio kaznu? zašto Ježić do sad nijeje u proračuna RH uplat 5.000.000,00 eura koje je dobio za Sanadera (kako tvrdi)? da ih je doista dobio i uplatio bi ih. uskok (udba) režira a Hrvatska plaća.

CM
Crni_moj
08:42 05.01.2020.

Pitanje svih pitanja, koga Ježić drži tako u šaci da mu cijeli sistem neovisno koja opcija je na vlasti ne smije baš ništa. Čovjek čak putuje slobodno posljednjih deset godina.

PO
pozornik66
23:41 04.01.2020.

Pa svi znamo da je ovo političko sudjenje, sada će bit oslobodjen od vrhovnog suda pa će ga opet osudit za pet godina za vrime narednih izbora i tako dok ne umre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije