Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA ODGOVORNOSTI

Epilog mrtvih tijela na podu bolnice: Sveti Duh je šefu patologije otkaz uručio nezakonito

Zagreb: Op?a bolnica Sveti Duh
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
07.03.2024.
u 17:03

Općinski radni sud u Zagrebu pravomoćno je presudio da je nezakonita odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu pročelniku Zavoda za patologiju Fabijanu Kneževiću.

Krajem travnja prošle godine pojedini mediji objavili su snimku čitatelja koja je prikazivala umrle osobe poredane na podu mrtvačnice u toj bolnici, nakon čega je patolog Fabijan Knežević smijenjen s dužnosti pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju KB-a te je dobio izvanredni otkaz ugovora o radu.

Sud je, ističu iz odvjetničkog ureda, utvrdio da iz provedenih dokaza u postupku jasno proizlazi da je KB Sveti Duh, odnosno odgovorna osoba (ravnateljica) znala za problem u mrtvačnici i nemogućnost postupanja po Pravilniku o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije, pa čak i za polaganje novopridošlih tijela na pod još 28. srpnja 2022., dakle 10 mjeseci prije nego što je Kneževiću dan izvanredni otkaz ugovora o radu.

Sud je zaključio i da je Knežević učinio "sve što je u njegovoj moći" kako bi obavijestio i obrazložio Ravnateljstvu bolnice koji su problemi u radu Zavoda za patologiju i citologiju te da upravo KB, odnosno Ravnateljstvo, nije omogućio normalno funkcioniranje Zavoda.

VEZANI ČLANCI: 

Sud je u presudi, navodi odvjetničko društvo, utvrdio i da Knežević ne može i ne treba financijski i tehnički proširivati kapacitete mrtvačnice, već je to u domeni Ravnateljstva, nakon saznanja o problemima trenutnih kapaciteta, a što je Ravnateljstvo propustilo riješiti. Sud je također uočio da je Knežević razriješen s dužnosti pročelnika Zavoda dan prije nego što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor uopće sastavilo izvješće o slučaju.

"Zaključno, prof. Knežević ističe kako su mu čast i ugled povrijeđeni nizom izrečenih neistina u javnim nastupima političara (koji su imenovali ravnateljicu KB Sveti Duh) te koji su eksplicitno u svim svojim izjavama na razne načine, svjesni da to čine neprovjereno i ne raspolažući saznanjima o svim bitnim činjenicama, obmanjivali javnost o postojanju odgovornosti prof. Kneževića zbog koje je isti dobio otkaz", navodi odvjetničko društvo u priopćenju u kojem je priložena i preslika sažetka presude.

Zbog navedenih izjava, naglašavaju, prof. Knežević je bio izložen vrlo neugodnim i teškim uvjetima rada i života, a sve se odrazilo i na njegovu obitelj, a o daljnjim možebitnim postupcima Knežević će, kažu odvjetnici, "odlučiti naknadno". Nakon što je cijeli slučaj izašao u javnost, sad već bivša ravnateljica KB-a Ana-Maria Šimundić je na izvanrednoj konferenciji za novinare sredinom prošle godine potvrdila da je još u srpnju 2022. dobila dopis u kojemu je upozorena da su na patologiji tijela nekad i na podu, no izjavila je da tada nije razumjela da postoji akutni problem.

GALERIJA: Procurili tajni planovi: Njemačka se priprema za slučaj da Rusija započne Treći svjetski rat

Zagreb: Op?a bolnica Sveti Duh
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije