Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEBA JE DOBRO

Na Svetom Duhu umrla rodilja (32): Sumnja se da je uzrok smrti plućna embolija, pokrenuta je istraga

Zagreb: Klinička bolnica Sveti Duh
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
26.01.2024.
u 17:56

U službenom odgovoru iz bolnice su naveli da je tijelo poslano na obudkciju, dok će novorođenče ovih dana biti otpušteno iz bolnice

Rodilja (32), iz okolice Zagreba, preminula je u utorak u Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice "Sveti Duh", a prema neslužbenim informacijama, rodilja je preminula zbog plućne embolije uzrokovane trombom. Smrt rodilje službeno su potvrdili iz uprave bolnice te kažu da se fatalni ishod nije mogao spriječiti ni na koji način, a pokrenuta je istraga o slučaju. Bolnica je za 24sata poslala službeni odgovor. 

- Nažalost, točna je informacija da je u Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh ovog tjedna preminula rodilja. Bolnica je zbog ovog neželjenog i neočekivanog događaja pokrenula postupak unutarnjeg nadzora, kako bi se ispitale sve okolnosti. Tijelo pokojnice upućeno je na obdukciju na Zavod za sudsku medicinu, radi utvrđivanja točnog uzroka smrti. Novorođenče je dobro i ovih će dana biti otpušteno iz bolnice. Obitelji preminule pacijentice je, u ime bolnice, izražena iskrena sućut - piše u službenom odgovoru iz uprave bolnice. Predstojnik Klinike prof.dr.sc. Ratko Matijević potvrdio je da je rodilja umrla od tromboze te dodao da je takva smrt izuzetno rijetka te se događa u desetak slučajeva na sto tisuća poroda.

VEZANI ČLANCI:

- Umrla je pod kliničkom slikom tromboze, koju nismo mogli spriječiti. Točan uzrok smrti ćemo znati kad dobijemo rezultat obdukcije sudske medicine. Nećemo spekulirati. Bila je riječ o kliničkoj slici teške, teške tromboze i embolije, nakon poroda. Strašno nam je žao, u kontaktu smo s obitelji, sve smo učinili što smo mogli, i nama je također bitno doznati što se dogodilo - izjavio je Matijević te dodao da je reanimacija bila dugotrajna. Prema neslužbenim informacijama, u reanimaciju je bilo uključeno tridesetak liječnika i ostalog osoblja, a trudnoća je, prema neslužbenim informacijama iz bolnice, bila problematična. Neslužbene informacije kažu da je rodilja bila i zaposlenica bolnice, no na Svetom Duhu su tu informaciju demantirali. . 

- Riječ je o jednom od najčešćih uzroka smrti u porodu - rekla je dr. sc. Jasenka Grujić, poznata ginekologinja i opstetričarka te dodala da je koagulacijski sustav kod trudnica posebno aktivan. - Incidencija je jedna embolija pluća na sedam tisuća trudnoća- izjavila je Grujić. Najčešće je u pitanju duboka venska tromboza, i 30 do 60 posto žena s takvom trombozom može imati tihu, neprepoznatu pulmonalnu emboliju. Prema podacima, plućna embolija uzrokuje skoro deset posto maternalnih smrti, odnosno smrti žene u trudnoći, porodu ili babinju.

Prema službenim podacima za 2022. godinu, zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili babinju u Hrvatskoj je umrla jedna žena,a uzrok smrti je bilo krvarenje nakon poroda. U 2021. je maternalna smrtnost bila visoka, 10,96 na 100.000 živorođenih, jer su tri maternalne smrti bile uzrokovane respiratornim komplikacijama bolesti COVID-19. Jedna smrt je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bila izravno uvjetovana porodničkim uzrokom - embolijom krvnim ugruškom. U 2020. su zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili babinju u Hrvatskoj umrle dvije žene, jedna od izravnog porodničkog uzroka (embolija plodnom vodom), a druga od akutnog pankreatitisa (pacijentica je ujedno bila pozitivna na COVID-19 prije poroda).

VIDEO Grad Zagreb donio važnu odluku: Zgrada Name proglašena kulturnim dobrom

Komentara 6

TI
TinaNina84
14:55 27.01.2024.

Tuga velika.. sreća u nesreći je da je bebica dobro.Želim obitelji snagu u ovim teškim trenucima.

Avatar lola lola
lola lola
01:14 27.01.2024.

Kad se izlijece onda je "Hvala dragom Bogu", ako umru e onda je doktor kriv.

DU
Deleted user
15:09 30.01.2024.

Koji po redu je ovo slucaj smrti rodilje na Sv Duhu??? Na toj ginekologiji nesto jaaaako ne stima... Zalosno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije