Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži povrat imovine

Narkoboss Prnjat iz talijanskog zatvora: Vratite mi milijune!

\'03.04.2012., Lovran - Stan Stjepana Prnjata, rijeckog narkobossa, koja mu je bila oduzeta, ali ce mu se vratiti jer je osloboden na sudu. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL\'
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
13.04.2012.
u 09:00

Narkoboss: Očekivao sam ovakvu presudu. Na raznim računima ima oko šest milijuna eura

Hoću da mi vratite imovinu! Tako bi se ukratko mogla sažeti poruka Stjepana Prnjata, riječkog narkobossa koji služi zatvorsku kaznu u Bologni zbog krijumčarenja kokaina, nakon što je saznao za nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci. A njome je nedavno oslobođen optužbi da je novac od trgovine narkoticima oprao u Hrvatskoj.

Zahtjev riječkom sudu

S obzirom na to da mu nije dokazano da je od 2000. do 2007. godine u legalne novčane tijekove u nas uložio oko 14 milijuna prljavo zarađenih eura, Prnjat je zadovoljan presudom i traži da mu se deblokira sva imovina koja mu je u Hrvatskoj bila privremeno zamrznuta jer je tužiteljstvo tvrdilo da se zapravo radi o protupravnoj imovinskoj koristi stečenoj krijumčarenjem droge. Šef narkohobotnice razotkrivene u velikoj međunarodnoj akciji 2007. godine kodnog naziva “Kolovoz” želi tako da mu se oslobodi na računima oko šest milijuna eura, da se ukine blokada stana u Lovranu u kojem mu živi majka te da mu se vrati i skupocjeni privremeno oduzeti Porsche. Zbog toga će njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković sljedeći tjedan predati izvanraspravnom vijeću riječkog Županijskog suda zahtjev da se Prnjatu ukine privremena mjera zabrane otuđenja ili raspolaganja imovinom.

Kakav bi ishod mogao imati taj potez, nezahvalno je prognozirati, no praksa je u takvim situacijama da imovina ostane zamrznuta sve do pravomoćnosti sudske presude. Iako su u otkrivanju Prnjatovih kriminalnih radnji sudjelovale policije Njemačke, Hrvatske i Italije i svojski se potrudile da ga zajedno s jatacima strpaju iza rešetaka, hrvatski krak te priče imao je neslavni sudski epilog zbog kojeg je sutkinja Ika Šarić bila čak i prozivana. Prnjat, kojem 2016. godine u Italiji istječe služenje zatvorske kazne od deset godina i osam mjeseci zbog šverca droge, kako se čini, bio je miran po pitanju sudskog procesa u domovini u trenutku kada je počelo prekrajanje optužnice USKOK-a.

Iz nje je, podsjetimo, izbačena tvornica droge u Južnoj Americi pa se tužiteljstvo usredotočilo samo na pranje novca u Hrvatskoj ne sluteći da bi zbog toga moglo biti problema. Prnjat je, naime, u Italiji pravomoćno osuđen zbog šverca kokaina te mu je zaplijenjeno oko 600.000 eura u gotovini te dvadesetak skupih satova. Za tu su imovinu Talijani utvrdili da je stečena protuzakonito, pa je u ovom slučaju bio primijenjen i institut proširenog oduzimanja imovine. U tom je trenutku zapravo nastao gadan problem za hrvatski dio pravosudne priče te se na neki način mogao i naslutiti epilog tog postupka.

Poreznici ne mogu ništa

S obzirom na to da mu je imovina bila već oduzeta u Italiji, zemlji u kojoj je i procesuiran za glavno kazneno djelo za koje ga se tereti, Prnjatu je zapravo bilo jasno da će riječko suđenje imati pozitivan ishod za njega jer za isto kazneno djelo ne može dva puta biti suđen.

Kako god bilo, čini se da Prnjat, inače prozvan hrvatskim Escobarom, za sada ima dobre šanse da u nas sačuva svoje bogatstvo. Bez obzira na to što Ministarstvo financija najavljuje žestoku hajku na 3000 sumnjivih bogataša koji nemaju prijavljene ni kune poreza, a grcaju u izobilju, Prnjat se ne mora zabrinjavati. Porezna uprava ga, naime, ne može uzeti na zub jer je za češljanje njegove bogate imovine već nastupila zastara. Iako je u Hrvatskoj već bio pod istragom zbog bogaćenja od 2000. do 2007. godine, može mirno spavati. Poreznici su trenutačno fokusirani samo na one koji su sumnjivo bogatstvo stekli nakon 2008. godine.

Komentara 12

OD
oltar domovine
09:42 13.04.2012.

ee moj stefek super si puno delao ..i draga mama je sad u vili ovoj ..liepo te je ogojila da tako za nju brines ..pravi si sinek svju mamu u vilu a ja mojj ne mogu kupiti jedan normalni poklon za rodjendan!

Avatar žič
žič
09:48 13.04.2012.

neka mu u,,paketu,,sa lovom daju i iku šarić,sudkinju koja je donesla presudu u ovom slučaju,hrvatska je zemlja velikih mogučnosti za poduzetne kriminalce.......

LA
lakočemo
00:29 28.02.2015.

pa na što ste osudili čovjeka na rekla kazala e moje pravosuđe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije