Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
namnožili se

Zagrepčanka nakon šetnje na dva psa našla 25 krpelja: Veći su nego prije!

pas
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
17.04.2018.
u 19:50

Nakon uboda, simptomi nalik na gripu mogu upućivati na zarazu meningitisom ili meningoencefalitisom

Krpelji su se s proljećem namnožili, i to više nego obično.

– Jučer sam ih na dva psa našla 25 iako imaju ogrlice protiv krpelja! Prijateljica je golemog krpelja vidjela na parketu sobe, unio ga je pas! Susjeda je iz vrta ušla u kuću i našla dva krpelja na sebi, a moja mama nakon boravka u gradskom parku našla ga je ispod grudi! Nikad ih nije bilo toliko i golemi su, veći nego prije – tvrdi S. Č. iz Zagreba.

Repelent i na odjeću

S toplijim vremenom počinje i aktivnost krpelja, kaže dr. Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. A. Štampar”. Skriveni su na listovima i granama grmlja, niskog raslinja, šikara, u prizemnom sloju rubnih šuma, uz staze, u vrtovima, na izletištima itd.

Zato valja hodati obilježenim stazama, ne provlačiti se kroz grmlje i ne ostavljati odjeću na tlu, nositi hlače dugih nogavica i uvući ih u čarape, a majice dugih rukava u hlače. Obuća treba biti zatvorena, i to odjeća svijetle boje, da se krpelj na njoj uoči. Repelente treba nanijeti na gole i izloženije dijelove tijela – djeluju nekoliko sati, ovisno o znojenju, a mogu se nanijeti i na odjeću.

Dobro je pregledati se svaka dva do tri sata te obvezno nakon povratka iz prirode. Krpelji obično nekoliko sati traže mjesto uboda. Posebno valja pregledati rubno područje vlasišta, iza uha, zatiljak, vrat, prepone, pazuha i područje iza koljena i pupak – upozorava dr. Kosanović Ličina. U slučaju uboda krpelja odmah lagano izvadite pincetom; trganjem ostaje dio zarinut u kožu pa može doći do zaraze.

Nipošto se krpelje na koži ne smije „gušiti“ premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, „paliti“ šibicom jer time izazivamo naglu smrt krpelja, pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako vrlo lako prenese zarazu ako je zaražen – ističe doktorica.

Ne dirati ih golim rukama

Nemojte ih dirati golim rukama, dodaje, a nakon što je krpelj uklonjen, mjesto uboda premažite antiseptikom. Krpelji mogu prenijeti lajmsku boreliozu, za što je potrebno da ostane zaboden nekoliko sati te krpeljni meningoencefalitis, i to za mnogo kraće vrijeme.

Pojavi li se crvenilo s povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, to upućuje na lajmsku boreliozu. Simptomi nalik na gripu mogu značiti da je riječ o krpeljnom meningitisu ili meningoencefalitisu.

Ključne riječi

Komentara 41

CE
cenzura
19:59 17.04.2018.

"Golemi" krpelji??? Koliko "golemi"???? 5, 10, 15 kila???

Avatar rubinet
rubinet
20:49 17.04.2018.

"Prijateljica je golemog krpelja vidjela na parketu sobe...golemi su,– tvrdi S. Č. iz Zagreba...bravo za S:Č....golemi krpelji..baš u duhu hrvatskog jezika... a ne "ogromni" koji je rusizam i srbizam...

RI
rightside
20:06 17.04.2018.

vjerojatno,neki novi,, ali nema straha, sigurno su se pojavila i nova sredstva za unistavanje krpelja,naravno bar duplo skuplji nego dosad,jer su i krpelji veci..))))))btw ista ili slicna situacija vam je sad ako cete trebat pregledat klimu u autu,,zbog "raznih poskupljenja" vise necete placat punjenje klime kao npr prosle godine nego duplo vise,,da da,, duplo vise,,a to moze znacit da cjene odu gore, sve redom,, za duplo,,)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije