Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedna ljudska - 7 psećih

Napokon otkrivena prava istina o psećim godinama, evo što kažu stručnjaci

Foto: Ivica Galović/Pixsell
21.03.2018.
u 11:46

Brzina starenja pasa ovisi o više čimbenika, uključujući dob, kvalitetu prehrane i pasminu, navodi njemačka agencija za zaštitu životinja

Vlasnici pasa obično računaju da je jedna ljudska godina jednaka sedam psećih, ali tu nema pravila i proces starenja četveronožnog prijatelja ovisi, među ostalim, o njegovoj pasmini.

Brzina starenja pasa ovisi o više čimbenika, uključujući dob, kvalitetu prehrane i pasminu, navodi njemačka agencija za zaštitu životinja.

U pravilu su manji psi dugovječniji od većih, što znači da će malena čivava vjerojatno nadživjeti velikog dobermana.

Zato je važno početi davati ljubimcu hranu koja zadovoljava hranjive potrebe starijeg psa kada napuni šest godina, čak i ako su to samo 42 pseće godine prema standardnim izračunima.

Stariji psi imaju manju potrebu za energijom, što znači da bi iz obične pseće hrane mogli dobiti previše kalorija a time i višak kilograma.

Višak kilograma može ozbiljno naškoditi zdravlju pasa - od oštećenja zglobova, pojave karcinoma do skraćivanja životnog vijeka.

Odgovoran vlasnik psa pažljivo prati i prilagođava hranu životinji koja stari i ne daje joj svakodnevno istu hranu.

Komentara 3

DE
deda1234
13:36 21.03.2018.

O boze pozi nam... Cime se ovi "strucnjaci" bave i tko ih placa

DU
Deleted user
15:21 21.03.2018.

Mislim da je američki "standardni" izračun bolji. Oni račinaju prvu godinu 24, a svaku slijedeću x4 da bi usporedili sa ljudskim. Tako ispada da je moja foxićka doživjela 16,5 psećih po tom izračunu 86 ljudskih, a ne 115 po ovom (x7) gore.

DU
Deleted user
01:45 18.04.2018.

Psi koji žive u normalnom okruženju, kojima se posveti svakodnevna pažnja, koji dnevno pojedu hrane ( težina psa u kg / 100 ) mogu živjeti puno više od onih što se zapostave i jedu što stignu. Isto je i sa ljudima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije