Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna Gora

Nakon Sanadera, EU i Milu Đukanovića prisilio na ostavku

Milo Đukanović
Reuters/Pixsell
20.12.2010.
u 16:38

Davanje Crnoj Gori statusa zemlje kandidata povezuje se sa zahtjevom da Đukanović, zbog optužbi za korupciju i kriminal, odstupi

Nakon dvadeset godina neprekidnog obnašanja vlasti na mjestima premijera i predsjednika Crne Gore, Milo Đukanović sutra podnosi ostavku i odlazi iz politike. Iako je najnoviji mandat dobio na izborima koji su održani prije godinu dana, on odlazi, i to, kako navode mediji, iz “osobnih razloga”. Podgorički dnevni list Vijesti piše da je za sutra najavljena sjednica predsjedništva i glavnog odbora njegove Demokratske partije socijalista na kojima će Đukanović vodstvu stranke objasniti razloge svoje odluke. Tu vijest potvrdila je i crnogorska agencija MINA.

Uvjetovana kandidatura

No već dulje nije tajna da bi davanje Crnoj Gori statusa zemlje kandidata za ulazak u Europsku uniju moglo biti uvjetovano zahtjevom da Đukanović, zbog optužbi za korupciju i kriminal, odstupi s mjesta premijera. Europski su čelnici prošloga petka dali Crnoj Gori taj status, što u velikoj mjeri potvrđuje da je doista bila riječ o svojevrsnoj političkoj trgovini. Oporbene stranke tvrde da je međunarodna zajednica natjerala Đukanovića da odstupi zbog nespremnosti da se pozabavi korupcijom i organiziranim kriminalom, ali i zbog mnoštva naznaka da je u sve to i sam osobno uključen, što bi mogla biti paralela s Hrvatskom i bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Đukanović je od 2001. bio pod istragom talijanskog tužiteljstva zbog šverca cigaretama. Optužnica je povučena 2009., kada se Đukanović pozvao na imunitet koji mu je davalo mjesto premijera.

Bez turbulencija

Za mandatara za sastav nove vlade mogao bi biti predložen dosadašnji ministar financija Igor Lukšić. Kako zajedno s Đukanovićem s mjesta potpredsjednika vlade odlazi i njegov stranački kolega Svetozar Marović, nagađa se da bi njegovo mjesto mogao popuniti dosadašnji ministar bez portfelja Duško Marković. Ministrica za europske integracije Gordana Đurović  izjavila je kako se nada i vjeruje da će promjene koje slijede biti brze, efikasne i bez većih turbulencija.

Komentara 57

OB
-obrisani-
17:31 20.12.2010.

razlika između Kosova i Crne Gore je jedino što Crnogorci ne prodaju organeI jedno i drugi su mafijaška organizacija. Milo kaže: Crna Gora to sam JA .

LI
Lisnjak
18:00 20.12.2010.

Sad ce tek Milo imati vremena za pravu trgovinu, ne samo cigaretama.Inace, ono sto je zelio C.Gori, to je i sproveo. Tako da odlazak iz politike dolazi u pravo vrijeme.

OB
-obrisani-
17:14 20.12.2010.

I Crnogorci imaju svog Sanadera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije