Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karl erjavec na čelu DeSUS-a

Nakon povratka Erjavca Slovenija se pita slijedi li pad Janšine vlade

AUT, Treffen des Slowenischen Außenministers und des Steirischen Landeshauptmanns
EXPA/PIXSELL
07.12.2020.
u 20:04

Nakon pobjede Erjavec je najavio razgovore o položaju DeSUS-a u sadašnjoj koaliciji

Kao što je iznenađujući poraz dugogodišnjeg šefa stranke slovenskih umirovljenika (DeSUS) Karla Erjavca na unutarstranačkim izborima početkom godine izazvao potres na slovenskoj političkoj sceni, tako bi i njegov subotnji povratak na čelo DeSUS-a mogao izazvati novu promjenu vlasti u Sloveniji. Erjavca je u siječnju ove godine neočekivano porazila Aleksandra Pivec, a ubrzo je i tadašnji premijer Marjan Šarec dao nepromišljenu ostavku, nakon čega je uslijedio i pad njegove vlade. Došlo je do političkog preslagivanja u kojem je nova čelnica DeSUS-a bez puno razmišljanja odvela stranku u koaliciju koju je okupio vječni čelnik opozicijske desnice Janez Janša, koji je u ožujku tako po treći put postao slovenski premijer.

Cilj je promjena vlasti

Međutim, mlada predsjednica DeSUS-a nije se dugo održala na stranačkom tronu. U rujnu je nakon nekoliko afera bila prisiljena podnijeti ostavku, čime je preduhitrila svoju smjenu zbog korupcijske afere. Već je sama najava Erjavčeva povratka na čelo DeSUS-a otvorila špekulacije o novom mogućem preslagivanju i rušenju Janšine vlade. Janšina radikalna politička agenda potaknula je brojne prosvjede i sukobe s intelektualcima i opozicijom, koja se organizirala u tzv. koaliciju ustavnog luka, kojoj je jedini cilj svrgavanje Janše s vlasti. Međutim, strankama opozicijske koalicije – Socijalnim demokratima (SD), Listi Marjana Šareca (LMŠ), Stranci Alenke Bratušek (SAB) i Ljevici – koje je okupio mladi ekonomist Jože P. Damjan, koji se i ponudio za budućeg mandatara, nedostaje sedam mandata do magičnih 46 mandata koliko ih u slovenskom parlamentu treba za većinu.

Očekuju Cerarovu pomoć

Zato su sada sve oči uprte u Erjavca. DeSUS je još od devedesetih godina stranka čija je potpora bila neophodna za formiranje svih slovenskih vlada od onda do danas. Erjavec se još prije izbornog kongresa DeSUS-a, koji je zbog epidemioloških razloga održan dopisnim putem, sastao s ekonomistom Damjanom, ali i s premijerom Janšom. Ali čak i da Erjavec izvede DeSUS iz Janšine koalicije, to ne bi automatski dovelo do pada Janšine vlade, a Koaliciji ustavnog luka i s pet DeSUS-ovih mandata nedostajalo bi još nekoliko mandata za većinu. U opoziciji se nadaju da će te mandate osigurati među zastupnicima SMC-a, stranke bivšeg premijera Mire Cerara koja je kao i DeSUS u ožujku također pristupila Janšinoj koaliciji i koja je zbog tog poteza izgubila biračko tijelo i vjerojatno će nakon sljedećih izbora nestati s političke scene, a stranku je napustio čak i njezin osnivač Miro Cerar. Uoči Erjavčeva povratka na čelo DeSUS-a čak su se pojavile špekulacije da bi on, umjesto Damjana, mogao postati mandatar nove vlade, što bi moglo biti dodatan motiv političaru koji je u svojoj dugoj karijeri bio na najvažnijim ministarskim pozicijama, ali nikada na čelu vlade.

Erjavec je odmah nakon uvjerljive pobjede – osvojio je 146 delegatska glasa, a njegov protukandidat Srečko Felix Krope 71 – za danas najavio razgovore na stranačkim tijelima i sa zastupnicima stranke o položaju DeSUS-a u sadašnjoj koaliciji, jasno dajući do znanja da će razmisliti o “drukčijoj politici”. Erjavec je i u nedavnom pismu stranačkim delegatima i javnosti najavljivao da je spreman biti buntovniji i problematičniji koalicijski partner nego što je to bila njegova prethodnica Aleksandra Pivec, iako takve najave, kad je o Erjavcu riječ, valja uzeti sa zrnom soli. Erjavec je, naime, izrazito pragmatičan političar, a njegova će odluka ovisiti isključivo o tome tko će mu ponuditi više.

Ključne riječi

Komentara 10

AB
abokatstir
21:03 07.12.2020.

Neka i Janezima poneki Erjavec, mi ih na žalost imamo previše

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
20:54 07.12.2020.

Nakon povratka Erjavca Slovenija se pita slijedi li pad Janšine vlade i skidanje schengenske žilet žice i puštaju balkanskog susjeda u Schengen i Euro zonu prije ili tek poslije godine 2030.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije